Kazakistan - İsrail İlişkileri

İsrailli şirketler Kazakistan’ın enerji sektörüne 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

ASTANA – Kazakistan'ın Tel Aviv Büyükelçisi Dulat Kuanışev, İsrailli bazı şirketlerin Kazakistan’ın madencilik ve enerji sektörüne 5 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını söyledi.

Kuanışev, Kazakistan Dışişleri Bakanlığının toplantı salonunda verdiği brifingteki konuşmasında, İsrailli bazı şirketlerin Kazakistan’da elektrik santrali inşaatı, metal üretim ve işletmeciliği tesisi için 5 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Söz konusu projelere Kazakistan’daki bir kömür madeni şirketi ile İsrail devlet elektrik şirketinin destek sağlamaya hazır olduğunu dile getiren Kuanışev, “Akmola ve Karaganda Valilikleri bu proje üzerinde görüşmeler yapıyor. Biz de bu tarz projeleri desteklemeye hazırız.” İfadesini kullandı.

Kuanışev, İsrail’in Kazakistan ile 'vizesiz rejim anlaşması' imzalamaya da yakın durduğunu hatırlattı.

- İhracatta yüzde 80 düşüş

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise İsrail’de doğalgaz üretiminin başlamasıyla Kazakistan’ın İsrail’e petrol ihracatında düşüş yaşandığı kaydedildi.

2014'te Kazakistan’ın İsrail’e ihracatının 1 milyar 479 milyon dolar olduğunun belirtildiği açıklamada, 2015’te bu miktarın 219 milyon 73 bin dolar, ithalatın ise 92 milyon 34 bin dolara düştüğünün altı çizildi.

Açıklamada ayrıca 2016 yılının ilk çeyreğinde Kazakistan’ın İsrail’e 50 milyon 600 bin dolar değerinde 186 bin ton petrol ihraç ettiği, bu rakamın geçen yılın aynı döneminine göre 8 kat fazla olduğu bilgisine yer verildi.

Kazakistan’da İsrail sermayeli 270’ten fazla şirket madencilik, petrol, inşaat ve eczacılık alanlarında faaliyet gösteriyor.

Kaynak: AA