ERÜ İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Yayın Takdir Ödül Töreni Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Yayın Takdir ve Hizmet Ödülleri Töreni düzenlendi.

ERÜ İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Yayın Takdir Ödül Töreni Düzenlendi
Fakülte Konferans Salonu’nda düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, “20 yılını dolduran arkadaşlarımıza hizmet plaketi veriyoruz. Bunu daha önce üniversite rektörlüğümüz başlatmıştı hatırlarsanız. Artık azaldı tabi, bugün 1 arkadaşımız gözüküyor listede. O arkadaşımıza hizmette 20. yılı plaketini sunacağız. Ardından ‘Yayın Takdir Plaketi’ diye adını koyduğumuz bir plaket törenimiz olacak. Yayın meselesinde Türkiye fena değil. En azından uluslararası sıralamalarda hala Türkiye’de olmuş olmamıza rağmen sosyal bilimlere kıyasladığımız zaman fevkalade ön sıralarda gözüküyorlar. Bu işin tabiatı da böyledir tabi ki. Açıkçası Fen Bilimleri ile yarışmak çok kolay değildir Sosyal Bilimler açısından. Ama biz elimizden gelenin en iyisini yapalım” diye konuştu.

Törende konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, etkinliği düzenleyenlere teşekkürlerini ileterek, “Yeni kadrolara atanan öğretim üyelerinin ve çeşitli kategorilerde bilimsel başarı elde etmiş hocaların ve akademisyenlerin ödüllendirilmesi veya teşvik edilmesi anlamında programlar yapılıyor. Bunun burada iki yılda bir de olsa devam ediyor olması beni çok mutlu etti. Ödül sayılarını görünce de ayrıca mutlu oldum, işin doğrusu bu kadar beklemiyordum. Biz idare olarak üniversitede böyle bir uygulamaya geçmeye çalışıyoruz. Bunu üniversite genelinde yapacağız inşallah. Onunla ilgili çalışmaları yapıyoruz ama en azından sizin de bunu devam ettirmeniz güzel” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTELERİN ÖNÜNÜN AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven üniversitelerin önünün açılması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Uluslararası sıralamalar yapan çeşitli kuruluşlar var. Bunların sıralamasında maalesef Türkiye’de ilk 500’e çok az üniversite giriyor. İlk bine de 15’i geçmiyor giren üniversite sayısı. Çeşitli alanlarda baktığınızda da ilk 500’e giren olmuyor 600-700’lere seviniyoruz. Aslında çok daha iyi yere gelebilecek potansiyele sahip üniversitelerimiz var. Fakat geçen Maliye Bakanlığı’yla da yapılan görüşmelerde de dile getirdiğim bir husus var. İlk 20-30’lardaki üniversitelere baktığınızda bunların çoğu Amerika ve İngiltere. Avrupa’nın diğer ülkelerinin bile buraya giremediğini görüyorsunuz. Bunun görünen en önemli sebebi Avrupa da bize benziyor. Amerika ve İngiltere biraz farklılık gösteriyor. Avrupa’da ve biz de devlet kaynaklarıyla üniversiteleri bir araya getirmeye çalışıyoruz, Avrupa’da da böyle. Amerika’ya baktığımız zaman daha çok kaynaklarını kendi üreten üniversiteler var. Herhangi bilinen bir Amerikan üniversitesinin bütçesine baktığınızda Türkiye’nin bütün üniversitelerin toplam bütçesinin birkaç kat daha fazla bütçesi olduğunu görebiliyorsunuz. Hatta bunlardan bir kısmının bütçesinin Almanya’daki bütün üniversitelerin bütçesinden kat kat fazla olduğunu görebiliyorsunuz. Bu da bizim kendi kaynağımızın kendimiz üretmemiz gerektiğini gösteriyor. Bugün 200’e yakın üniversitemiz var. 200 üniversitenin dünya ile yarışmasını beklememiz mümkün değil. Onun için bizim üniversitelerin önünün açılması için çalışmalar yapmamız lazım. Aksi taktirde sadece devletin verdiği bütçelerle yarışmamız mümkün değil” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından hizmette 20 yılını dolduran bir kişi ve yayın takdir ödülü alan 43 kişiye plaketleri takdim edildi.
Kaynak: İHA