İngiltere Kraliçesi'nden Sokak Partisi

Kraliçe 2. Elizabeth, 90. yaş günü için düzenlenen kutlamalar kapsamında, başkent Londra'da sokak partisine ev sahipliği yaptı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 90. yaş günü için düzenlenen resmi kutlamalar kapsamında, başkent Londra'da 10 bin kişi katılımlı sokak partisi düzenlendi.

Birleşik Krallık'ın en uzun süredir tahtta bulunan monarkı olan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 90. yaşına girmesi dolayısıyla bu sene özel kutlamalar düzenleniyor. Bu çerçevede kraliçe, Londra'daki resmi konutu Buckingham Sarayı'nın önündeki Mall Caddesi'nde, 10 bin kişilik sokak partisine ev sahipliği yaptı.

Etkinliğe, kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William ve eşi Cambridge Düşesi Kate, Prens Harry, partiyi organize eden ve kraliçenin ilk torunu Peter Philips ile kraliyetin diğer üyeleri başta olmak üzere, Kraliçe Elizabeth'in patronu olduğu 600'den fazla vakıf ile örgütün temsilcileri ve gazilerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Resmi konutu Buckingham Sarayı'ndan, 68 yıldır evli olduğu eşi Edinburg Dükü Prens Philip ile üstü açık bir araçla ayrılan kraliçe, etkinliğin düzenlendiği alanı araçla geçerek katılımcıları selamladı.

Doğum günü partisi için beyaz eldiven, çingene pembesi şapka ve ceket giymeyi tercih eden kraliçe, burada sevgi gösterisiyle karşılandı. Etkinlikte yaptığı kısa konuşmada Kraliçe 2. Elizabeth, katılımcıların kendisine vermeye devam ettiği desteklerinden ötürü teşekkürlerini ileterek, 'Umarım ki bu tür mutlu kutlamalar, aileler, dostlar ve komşular olarak ortak bir amaç için halkın bir araya gelmesinin birçok faydasını bizlere hatırlatır.' dedi.

Askeri bando ve koro eşliğinde Birleşik Krallık milli marşının okunduğu etkinlikte, kraliyet ailesinin genç ve popüler üyeleri William, Kate ve Harry de bazı katılımcılarla sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etkinlik için Mall Caddesi, Birleşik Krallık bayraklarıyla donatılırken, kraliçenin tahttaki her 10 yılının simgelendiği bir de karnaval yürüyüşü yapıldı.

2012 yılında Londra'nın ev sahipliğindeki Olimpiyat Oyunları'nın açılış ve kapanış etkinliklerini hazırlayan Ala Lloyd tarafından tasarlanan yürüyüşte, Kraliçe 2. Elizabeth'in tahtta bulunduğu dönemlerin ruhu, sokağa taşındı. Yürüyüşte, 1950'lerden günümüze kadar geçen dönemlere özgü moda, obje, müzik ve danslar sergilendi.

Bu arada piknik tarzında düzenlenen partide öğle yemeği servis edildi. Her katılımcıya dağıtılan piknik sepetlerinde, domuz etli pay, füme somon, tavuklu salata, mini sadviçler, mini kekler, ahududulu krema tatlısı ve limonata yer aldı.

Yağmura rağmen şemsiyelerin etkinlik alanına girişinin yasaklandığı partide katılımcılara yağmurluk dağıtılırken, ısınmaları için de çay servis edildi.

Kişi başı 150 sternlik biletli etkinlikte ayrıca kraliçenin vakıfları tarafından yürütülen projelerin desteklenmesi için yeni kurulan 'Patron'un Fonu'na bağış toplandı. İngiliz basını, ismi açıklanmayan bir milyonerin geçen ay vakıflar adına 100 bin sterlin değerinde bilet aldığını yazmıştı.

Öte yandan, sokak partisine katılma imkanı bulamayanlar ise başkentin ünlü Green ve St. James's parklarında kurulan dev ekranlardan partiyi canlı izleyebildi.

Birleşik Krallık'taki monarkların doğum günleri 1748 yılından bu yana iki kez kutlanıyor. Monarkların doğum günleri hem asıl doğum günlerinde, hem de resmi olarak haziran ayının ikinci hafta sonunda çeşitli törenlerle kutlanıyor.

Kraliçe'nin asıl doğum günü olan 21 Nisan'da bu yıl ülke genelinde çeşitli kutlama etkinlikleri düzenlenmişti. Bu dönemde ülkeyi ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama, Kraliçe 2. Elizabeth'e doğum günü hediyesi getirmişti.

Kraliçenin başkent Londra dışındaki resmi konutu Windsor Sarayı'nda da mayıs ayında, yüzlerce atın performans sergilediği gösteriler yapılırken, cuma günü başlayan resmi doğum günü kutlamaları çerçevesinde ise Londra'daki St Paul's Katedrali'nde dini tören, dün de Buckingham Sarayı önünde askeri geçit töreni düzenlenmişti. Geçit töreni, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) Buckingham Sarayı'nın üzerinden uçuşunu izlemek üzere kraliyet ailesinin balkona çıkması ve halkı selamlamasıyla son bulmuştu.

Bu arada, Kraliçe'nin doğum günü pastası, İngiliz Müslüman bir pastacı tarafından yapılmıştı. Pastacıların hünerlerini sergilediği, popüler televizyon programı 'Great British Bake Off'u geçen yıl kazanan Nadiya Hüseyin, Kraliçe'nin doğum günü için portakallı ve tereyağı kremalı bir pasta hazırlamıştı.

Kraliçe 2. Elizabeth 63 yıllık görev süresi boyunca, 12 İngiltere Başbakanı, 7 Anglikan Kilisesi Başpiskoposu ve 7 Papa gördü. Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 117 ülkeyi ziyaret etti. Kraliçe 2. Elizabeth, 1971 ve 2008 yıllarında Türkiye'ye de resmi ziyaretler gerçekleştirmişti.

Kaynak: AA