Türkiye'de Bir İlk; İklim Değişikliğini Araştırdı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cenk Demiroğlu’nun iki yıl önce Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi’nde yaptığı ‘İklim değişikliği’ araştırması kitap oldu. İsviçre’deki dünyaca ünlü ‘Atmosphere’ dergisinde de yayınlanan araştırmanın sonuçları Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’ni de yakından ilgilendiriyor.

Türkiye'de Bir İlk; İklim Değişikliğini Araştırdı
Dünya’da ki iklim değişikliğinin kar sporlarının geleceğini tehdit ederken, Palandöken-Konaklı, Erzincan Ergan ve Kars Sarıkamış bölgeleri bu durumdan etkilenmeyecek önemli merkezler arasında gösterildi. İki yıl önce Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi’nde ‘İklim değişikliği’ araştırması yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nin Alplere kıyasla kar açısından çok daha güvenilir bir destinasyon olduğunu belirtti.

Türkiye’de ilk kez yapılan ‘iklim değişikliği’ araştırmasının sonuçlarını paylaşan Yrd. Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, kar sporlarına dayalı kış turizmi alanında yeni olan Türkiye’nin bu anlamda avantaj yaratabileceğini vurguladı.

“155 BİN KİLOMETREDE KAYAK YAPILABİLİYOR”

Bu noktada doğru yatırımların önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, “Hükümetler arası İklim Değişikliği Raporu’na göre dünya genelinde iklim değişikliği nedeniyle 2 milyon kilometrekare kar örtüsü yok oldu. Yapay kar çözümü de en fazla 20 yıl idare edebilecek. Türkiye’nin bu alanda yeni olması nedeniyle yatırım planlamalarını doğru yapma gibi bir avantajı var. Türkiye’de kayağa fiziksel olarak uygun 155 bin kilometrelik alan bulunuyor. Avrupa Alplerinde bu alan 190 bin kilometre. Yatırım için sosyo ekonomik koşullar gerektiren bu alan bir o kadar da doğru planlama gerektiriyor. Bakın Dünya’da 115 milyon kayak sporu meraklısı var. Bu potansiyeli en iyi şekilde kullanabilirsek ekonomik katma değeri inanılmaz olur” dedi.

“AVRUPA TEHDİT ALTINDA”

Avrupa ülkelerinin iklim değişikliği tehdidi altında olduklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Demiroğlu, artık kar garantili pazarlama gibi yöntemlerin gündemde olduğunu, Türkiye’de de devletin iyi hava tahminleri ile pazarlamaya destek vermesi gerektiğini dile getirdi. Kar eksikliğinin artık çok büyük bir sorun olduğunu ve birçok kayak merkezinin bu sorunla uğraştığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, şunları söyledi.

“Belki daha Türkiye’de bu hissedilmedi ama daha sıcak ülkelerde mesela Avustralya’da şimdiden bazı kayak merkezleri iflas etti çünkü yeterli kar yok. Bu konuda Palandöken, Ergan ve Sarıkamış müthiş bir yerde ama bunun avantaja çevrilmesi gerekiyor. Sorun yaşayacak kayak merkezlerindeki müşterilerin buraya çekilmesi lazım. Ancak kendi eksikliklerimizi de tamamlamalıyız. Pazarlama ve işletme eksiklerimizi gidermeliyiz.”

“PALANDÖKEN’İN FİZİKİ ÜSTÜNLÜĞÜ TARTIŞILMAZ”

“Palandöken’i de çok uzun süredir inceliyorum. Muhteşem bir yer ve fiziki üstünlüğü tartışılmaz. Ruslar bile bunu kabul ediyor. 2012 yılında yaptıkları bir araştırmada Palandöken’in Alplere kıyasla kar açısından çok daha güvenilir bir destinasyon olduğunu ortaya koydular. Bizim yaptığımız araştırmada da bu sonuç ortaya çıktı.”
Kaynak: İHA