Eskişehir Valisi Tuna Açıklaması

'Aile, insanlık tarihi boyunca var olan ve değişimler karşısında sürekliliğini her zaman koruyan toplumun yapı taşlarından biridir'.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, ailenin insanlık tarihi boyunca var olan ve değişimler karşısında sürekliliğini her zaman koruyan toplumun yapı taşlarından biri olduğunu bildirdi.

Vali Tuna, 'Aile Haftası' nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, toplumların temeli olan ailenin, ilk eğitim yuvası, milli ve manevi değerlerin, gelenek ve göreneklerin öğrenildiği, sevgi, saygı, paylaşma, dayanışma ve hoşgörü esaslarına dayalı bir okul olarak tanımladı.

Ailenin insanlık tarihi boyunca var olan ve değişimler karşısında sürekliliğini her zaman koruyan toplumun yapı taşlarından biri olduğunu ifade eden Vali Tuna, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

'Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, ailenin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla her yıl 15 Mayıs tarihinin 'Aile Günü', bu günün içinde yer aldığı haftanın ise 'Aile Haftası' olarak kutlanması öngörülmüştür.

Türk aile yapısı içinde anne-baba, büyükbaba, büyükanne, diğer akraba, dost ve çevreye gösterilen sevgi ve saygı nedeniyle tüm toplumlara örnek olacak bir bütünlüğe sahiptir. Gelişen teknoloji ile artık ülkeler arasındaki sınırlar kalkmış ve toplumlar birbirlerinin kültürlerinden çok daha hızlı bir şekilde etkilenmeye başlamıştır. Bizlerin bu konudaki en büyük avantajı hala geleneksel Türk aile yapısını koruyor olabilmemizdir.'

- Hıdrellez Bayramı

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, hıdrellezin, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biri olduğunu belirtti.

Vali Tuna, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez gününün, halk arasındaki yaygın inanışa göre Hızır ile İlyas peygamberin yeryüzünde buluştuğu gün olarak bilindiği ve kutladığını kaydetti.

Anadolu'da hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez coşkusunun, toplumdaki dayanışma, hoşgörü, insanlık ve kardeşlik kültürünü her geçen gün daha da artırdığını, birlik, beraberlik ve barışın evrensel ölçülerde geliştirilmesini sağladığını ifade eden Tuna, şunları kaydetti:

'Tarih boyunca doğayla uyumlu ve iç içe bir hayat süren milletimiz, bu kültürel zenginliğini özüne uygun olarak korumuş ve kuşaktan kuşağa aktarmıştır. Bizi biz yapan en küçük bir ayrıntının yaşatılması, kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması nedeniyle bu tür kültür bayramları büyük önem taşımaktadır. Hıdrellez Bayramını Eskişehir Valiliği olarak kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşlarımızın katkılarıyla birlikte halkın geniş katılımıyla özellikle çocuk ve gençlere yönelik piknik ve kır şöleni gibi etkinlikler ile geleneğin özüne uygun bir biçimde birlik, beraberlik, hoşgörü, yardımlaşma ve doğa sevgisi temalarını öne çıkararak büyük bir coşkuyla kutlayacağız.

Hıdrellez şenlikleri kapsamında 10 Mayıs'ta Dede Korkut Parkında saat 15.30’da gerçekleştirilecek olan etkinliklerimize tüm Eskişehirliler davetlidir. Bu duygu ve düşüncelerle sevgi ve hoşgörü şehri Eskişehirli hemşerilerimin Hıdrellez Bayramı’nı kutlar, toplum olarak sağlık, mutluluk ve huzur dolu yarınlar diliyorum.'
Kaynak: AA