MTSO'dan Ahşap Ambalaj Üreticilerine Uyarı

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, ahşap ambalaj üreticilerini uyararak, ISPM-15 standartlarında ilgili şartları yerine getirmeyen firmaların disiplin kuruluna sevk edilebileceğini bildirdi.

MTSO'dan Ahşap Ambalaj Üreticilerine Uyarı
MTSO 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi organizasyonu ile Ahşap Ambalaj Malzemeleri ve ISPM-15 bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Son dönemlerde ihracatta kullanılan ahşap malzemelerin standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle ürünlerin geri gönderilmesi oranının artması üzerine MTSO’da düzenlenen toplantı ile İçelli ahşap ambalaj üreticileri ISPM-15 standartları konusunda bilgilendirildi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Ufuk Maya, bir dış ticaret kenti olarak, sıkıntı yaşanmaması adına İçelli firmaların ihraç ettikleri ürünlerin içeriği ve ürünlerin ambalajlanmasında hassas davranmaları gerektiğini vurguladı. İhraç ürünlerinin taşınmasında kullanılan ahşap paletlerle zararlı organizmaların yurt içinden yurt dışına, yurt dışından da yurt içine giriş çıkışını, yayılmasını önlemek için yönetmelikler bulunduğunu hatırlatan Maya, “Ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabi tutulmuş ve ISPM-15 işaretlemesinin yapılmış olması gerekiyor. Oysa son zamanlarda kullanılan ahşap malzemelerin bu normlara uygun olmadığına dair AB ve diğer ülkelerden sıkça geri bildirim alıyoruz. Bu durum ülkemizin ve ürünlerimizin imajını olumsuz etkiliyor. Bu sorunun önüne geçilmesi için kamu kurumları denetimlerini sürdürürken bizlerin de maksimum düzeyde hassasiyet göstermemiz gerekiyor” dedi.

Konuyla ilgili olarak gerek ilgili Bakanlık gerekse Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sıkça uyarı yapıldığını hatırlatan Maya, tüm bu çalışmalar sonrasında şikayete konu olan firmaların tespiti aşamasına geçildiğini ve tutumunu devam ettiren firmaların MTSO tarafından disiplin kuruluna sevk edilebileceğini söyledi.

Maya, “İçel Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentimizin ihracatını artırmak önceliğimiz olmaya devam edecektir” diye konuştu.

İçel Zirai Karantina Müdürü Ali Erden de ISPM-15 standardının önemine dikkat çekti. “ISPM -15 uygulaması, farkındalık oluşturmakta geç kaldığımız ancak uluslararası ticarette her geçen gün canımızı yakmaya devam eden bir faktör” diyen Erden, ambalaj üretim firmalarının iş yeri sahibinden sahada çalışanına kadar tüm personelin bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı. Erden, aksi halde ülkenin uluslararası alanda her geçen gün değer enflasyonu yaşamayı sürdüreceğini söyledi.



34 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Tarık Ciğer ise ISPM-15’in dünyada 56 ülkede uygulandığını bildirdi. Türkiye’de 792 firmaya konuyla ilgili yetki belgesi verildiğini ifade eden Ciğer, bunların 229’unun belgesinin ise iptal edildiğini anlattı. Konunun öneminin daha iyi anlatılması gerektiğini kaydeden Ciğer, “Bu sıkıntının bir bacağı üretici ise diğer bacağı kullanıcıdır. İkinci el olarak tabir edilen ahşap taşıma paletleri ve ambalaj malzemeleriyle sevkiyat yapılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda İçel Zirai Karantina Müdürlüğü adına konuşan Orman Mühendisi Nurullah Özkahraman ISPM-15 standartlarının nasıl uygulanacağına yönelik teknik bilgiler verirken, Entomolog Suat Yıldız ise orman zararlılarını anlattı. Toplantı sonunda katılımcılara plaket verildi.

Kaynak: İHA