Barış; 'Menderes Nehri Sulama Suyu Özelliği Taşımıyor'

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Söke Ovası’nda pamuk ekimi öncesi arazilere Menderes nehri’nden salınan suyun kirli olduğunu iddia etti.

Barış; 'Menderes Nehri Sulama Suyu Özelliği Taşımıyor'
Söke ve Çukurova gibi büyük ovaların jeolojik erozyon sonucu oluşan ovalar olduğunu ifade eden Barış, ovada 1 santimetre toprak kalınlığı en az yüz yılda oluşabileceğini söyledi.

Verimli toprakların atık sular ve ağır metallerle kirletildiğine dikkat çeken Barış, kirletilen sulama suların Aydın’da ekonomik değer taşıyan en önemli ürünlerinden biri olan pamuk bitkisinin olumsuz etkilendiğini öne sürdü. Menderes Nehri sulama suyu özelliğini taşımadığını savunan Barış, “Aydın da Jeotermal’den elektrik üretiliyor. O elektrik üretilirken çıkan akışkanları Menderes nehrinde toplanıyor. Bugün bakıldığın da B. Menderes Ovasında toprakta ekim öncesi yıkana yapılıyor. Dolayısıyla Menderesten sulama yapılıyor. Jeotermal atıkların atılmasına izin veriliyor. Sulama suyu özelliği taşımayan Menderes nehri ile verimli ovaları kirletmeye kimsenin hakkı yok. Önceki yıllarda Mendereste yayın ve sazan balığı avlanırdı. Atık suların ırmağa karışması sonucu bu gün maalesef bitik durumdadır. Iramak kirli durumdadır. Bu ırmaktan başta söke ve balat ovası olmak üzere pamuk ekim öncesi ovada arazi yıkama işlemi sürüyor. En başında nehre akan akışkanlardan başta bor maddesi var. Kanser etkisi yapan bir sürü etken madde var. Ova menderes nehri ile sulandıkça ağır metaller bitki bünyesine taşınıyor. İnsanlar buradan beslendiği sürece de her zaman tehlikeye maruz kalmaktadır. Dolayısıyla başta kanser olmakla beraber birçok hastalıklara sebebiyet vermektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA