Fas Kralı 6. Muhammed'den Batı Sahra Açıklaması

Fas Kralı 6. Muhammed: 'Batı Sahra'yı Afrika ile Avrupa arasında ticaret ağı ve ulaşımda mihver bir nokta yapmayı arzu ediyoruz'

Fas Kralı 6. Muhammed, ülkesinin Batı Sahra'yı Afrika ile Avrupa arasında ticaret ağı ve ulaşımda önemli bir nokta yapmayı arzu ettiğini belirtti.

Fas'ın Marakeş kentinde Afrika Birliği'nin düzenlediği bir konferansta 6. Muhammed'in Danışmanı Abdullatif el-Menuni tarafından okunan mesajda 6. Muhammed'in, 'Batı Sahra'yı Afrika ile Avrupa arasında ticaret ağı ve ulaşımda mihver bir nokta yapmayı arzu ediyoruz' ifadesine yer verildi.

Fas'ın Batı Sahra'daki Ed-Dahle kentinde büyük bir liman yapacağı bilgisinin verildiği mesajda ayrıca diğer Afrika ülkeleri ile Fas'ı bağlamak için kuzeydeki Tanca kentinden El-Kuveyra'ya kadar bir demir yolu hattının inşa edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Mesajda Fas'ın, Afrika ile bağlantı konumundaki Batı Sahra'nın yer aldığı Afrika'nın batı istikametindeki yollara ve komşu ülkelerle işbirliğini kolaylaştırmak amacıyla doğudaki Mağrib Karayolu'nun tamamlanmasına da önem verdiği ifade edildi.

Afrika'nın kuzeybatısında Fas, Cezayir, güneyde ise Moritanya'ya sınırı olan Batı Sahra, 1976'da İspanya'dan ayrılmış olsa da Fas tarafından hak iddia edilerek fiilen yönetiliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da geçen ay başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve 'İşgal altında bulunan topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını' ifade etmişti. Söz konusu açıklamanın ardından başkent Rabat'ta geniş katılımlı protestolar düzenlenmiş, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Ban'ın sözlerinin, Fas Kralı 6. Muhammed ile varılan anlaşmanın ihlali olarak değerlendirilmişti.

Ban Ki-mun'un Batı Sahra ziyaretinde kullandığı 'işgal' sözü ile başlayan gerginlik sonrası Fas, bölgedeki BM misyonunun çalışmasını daha da kısıtlamaya yönelik adımlar atıyor.
Kaynak: AA