Boş Zamanlarını Oyuncak Bebek Yaparak Geçiriyor

Gümüşhane’de yaşayan 55 yaşındaki 5 çocuk babası Mürsel Kanat, 2 büyük kalp ameliyatı ve belindeki platinlere rağmen boş zamanlarını oyuncak bebek yaparak geçiriyor.

Boş Zamanlarını Oyuncak Bebek Yaparak Geçiriyor
Evinin yanındaki mütevazi atölyesini adeta sanat merkezine çeviren Kanat, oyuncak bebeklerin elbiselerini kendisi kesip dikiyor, yöresel ürünler olan kuşburnu, dut, fındık gibi ürünlerle süslüyor.

Sakarya’dan özel olarak getirdiği minik süpürgelerden de süs eşyaları yapan, minik kemençeleri süslemede kullanan, yöresel bezlerden çanta diken Kanat, bu ürünlerini Doğu Karadeniz bölgesindeki hemen her turistik tesiste satışa sunuyor.

HER ŞEY GÖRDÜĞÜ OYUNCAK BEBEKLE BAŞLADI

İş hayatının son günlerini yaşayan ve aslen Kürtün ilçesinden olan Kanat, tüm bu üretimini ise eski radyosundan çalan müzik eşliğinde gerçekleştiriyor. Gümüşhane’ye 1983 yılında gelerek çalışmaya başlayan Kanat’ın oyuncak bebek hikayesi ise 2008 yılında Trabzon’da ziyaret ettiği bir esnaf arkadaşında gördüğü oyuncak bebekle başladı.

Arkadaşının yaptığı hediyelik bebekleri görünce kendisi de yapmaya karar veren Kanat, birkaç örnek alıp denemeleri yapınca bu kez arkadaşına süsleyip giydirdiği bebekleri satmaya başladı.

Bu sırada 2 kez büyük kalp ameliyatı geçiren ve ıhlamur toplarken düşerek belini kıran ve platinlerle yaşayan Kanat, hayata küsüp geri plana çekilmek yerine mesai saatleri dışında dört elle sevdiği işi yapmaya devam ediyor.

İnsan hayatının becerinin önemli olduğunu belirten Kanat, kendi yaptığı bebeklerin kalitesini “Benim yaptığım bebeklerden başka yerde zor bulursunuz” iddialı sözleriyle ifade ederken, yaptığı işle hem Gümüşhane’yi temsil ettiğini, hem de ev ekonomisine katkı sağladığını söyledi.



KARADENİZ KADINININ ÇİLESİNİ YAPTIĞI BEBEKLERE İŞLEDİ

Çevre illerden toptan aldığı bebeklerin saçlarını yaptıktan sonra kumaş kısmını da kendisi kesip diken, özel olarak başörtüsü yapan Kanat, süslemelerini de zevkine göre sıcak silikon yardımıyla yapıştırıyor.

Eşinin piko makinesi sayesinde önceden beri çanta diktiğini dile getiren Kanat, “Hanımın diktiklerini beğenmiyorum. Onun başörtüsü iyi olmuyor. Sinirlenip ‘sen yap’ bana diyor” diye konuştu.

Oyuncak bebekleri fındık, mısır, kuşburnu, dut gibi yöresel ürünlerle süsleyen Kanat, ayrıca Karadeniz kadının çileli hallerini de yaptığı bebeklere işledi. Anadolu kültüründe kadınların çocuk baktıklarını, yufka açtıklarını, gerektiğinde sırtlarında odun taşıdıklarını kaydeden Kanat, bunları da yaptığı bebeklerle canlandırdığını söyledi.

Kaynak: İHA