Bursa'da Çam Kese Böceği̇ne Karşı Etki̇n Mücadele

Zararlı böcekle mücadele kapsamında 50 bin 900 adet faydalı böcek ormanlara bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 2005 yılından itibaren Bursa'da çam ormanlarına zarar veren çam kese böceğine karşı etkin bir mücadele yürütüyor.

Müdürlükten yapılan açıklamada, çam ormanlarına zarar veren çam kese böceğine karşı etkin bir mücadele kapsamında bu yıl içerisinde 50 bin 900 adet çam kese böceği yırtıcısı ormanlara bırakıldığı ifade edildi.

2005 yılından beri laboratuvar ortamında çam kese böceği yırtıcısının üretildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Bursa'da çam ormanlarına zarar veren, çam kese böceği ile biyolojik mücadele kapsamında 2005 yılından itibaren laboratuvar ortamında çam kese böceği yırtıcısı üretiliyor. Üretimi yapılan bu faydalı böcekler, daha sonra doğaya salınıyor. Bu yıl içerisinde de çam kese böceği ile mücadele çalışmaları çerçevesinde Antalya'dan getirilen 3 bin 500 adet ergin anaçtan Bursa Biyolojik Mücadele Laboratuvarında 50 bin 900 adet Calosomas ycophanta larvası üretilerek, ormanlık alanlara bırakıldı. Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan bu zararlı ile kimyasal mücadele metotları ile baş etmek kısmen mümkün görünse de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu metodları tercih etmiyor ve biyolojik mücadele metotları ile önlemlerini alıyor.'
Kaynak: AA