Ahilik Kaftanı Marmaris'li Aşçıya

Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Esnaf Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Kefalet Kredi ve Keafalet Kooperatifi tarafından organize edilen ‘Ahilik ve Ahilik Kültürü’ haftası kutlamalarının ikinci gününde yılın Ahi’sine kaftan giydirildi ve ahi geleneğini temsilen esnaflar çırak-usta geleneğini temsili olarak yaşattı.

Ahilik Kaftanı Marmaris'li Aşçıya
23-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanana Ahilik ve Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Kurşunlu Meydanında tören düzenlendi.

Törene Vali Yardımcıları Halit Deveci ve Fethi Özdemir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekilyi Cumhur Çoban, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşye Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, ahilik ve ahilik geleneği hakkında bilgi verdiler. Konuşmacılar Ahilik teşkilatının yapısında Türk toplumunu ve İslam’ın ruhunu yansıtan ana unsurları görmenin mümkün olduğunu söylediler.

Mğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça da geçmişten ünümüze ahilik ve ahilik kültürü hakkında bilgi vererkin, bu geleneğin çağın teknolojine uygun şekilde devam ettitirilmesini istedi. Ahilik teşkilatının Anadolu’nun birlik ve beraberliğinde, sosyal ve kültürel yapısında ve eğitiminde önemli rolu olduğunu açıklayan Akça, teşkilata bağlı kurumlarda görev yapan çırakların sadece mesleki anlamda değil, manevi anlamda da iyi bir eğitim verildiğini açıkladı.

Açılış konuşmalarının ardından ilin ahisine kaftanr giydirildi. Mğla’da bu yılın ahisi olarak Marmaris’te kendi işletmesinde yıllardır aşçılak yapan ve çok sayıda çırak yetiştiren Hüdaverdi Eröz seçildi. Eröz’ün kaftanını Vali Yardımcısı Halit Deveci, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan ve Senaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayylıldız giydirdi. Ahilik kaftanının ardından yılın ahisine plaket verildi.

Törende meslek kuruluşları tarafından seçilen yılın enasflarına onur ödallerinin verilmesinin ardından ahilik geleneğinde usta-çırak ilişkisini ön plana alan temsili sergi gerçekleşti. Sergide yorgancı, süpürgeci, nakış, kadın kuaför, berber, ayakkabı tamircisi, terzi ve halı dokuma canlandırıldı.

Ahilik ve Ahilik Kültürü haftası kutlamalarında Mğula Mehteran takımı gösteri sunarken, programın sonunda ahilik pilavı, keşkek ve ayran ikram edildi.
Kaynak: İHA