Üniversitede 19 Mayıs'ın Anlam Ve Önemi Vurgulandı

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “19 Mayıs’ın Anlam ve Önemi” başlıklı konferans, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitede 19 Mayıs'ın Anlam Ve Önemi Vurgulandı
Programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, Üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, 19 Mayıs 1919 tarihinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun başlangıcı olduğunu belirterek bu tarihin anlamı ve önemi konusundaki bilgilerini katılımcılarla paylaştı.

Osmanlı arşivlerinde bulunan belgeler üzerinden konferansını gerçekleştiren Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün geniş yetkilerle Osmanlı Devleti Padişahı Vahdettin tarafından Samsun’a 9. Ordu Müfettişi olarak gönderildiğini ifade etti.

Mustafa Kemal’i devlet terbiyesi gören, orduda yükselen ve görevini layıkıyla yerine getiren biri olarak nitelendiren Prof. Dr. Oğuzoğlu, O’nun Samsun’a ayak basmasından üç gün sonra Rum çetelerle ilgili bir rapor hazırladığını söyledi.



Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongresi süreçlerinden bahseden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Mustafa Kemal’in Meclis-i Mebusan kararlarına önem verdiğini vurgulayarak Misak-ı Milli kararlarının Meclis-i Mebusan’da kabul edildiğini sözlerine ekledi.

Milli Mücadele’nin başlangıcı, TBMM’nin kuruluşu ve vatanımızın kurtarılmasının 19 Mayıs hareketiyle gerçekleştiğine dikkat çeken Oğuzoğlu, 19 Mayıs tarihiyle başlayan bu mücadele sonucu Sevr Anlaşması’nın çöpe atıldığını belirterek bu kutlu yolculuğun milletimizin kaynaşmasına da vesile olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Düzce’nin Milli Mücadele’ye desteklerinden söz ederek konuşmasını sonlandırdı.
Kaynak: İHA