'Mercan Kayalıklarının Yaşaması İçin 10 Milyar Dolar Gerekli'

Avustralyalı bilim adamları, Büyük Set Resifi’nin hayatta kalabilmesi için 10 milyar Avustralya doları kaynak ayrılmasını istedi.

Avustralyalı bilim adamları, ülkenin kuzeydoğu sahili boyunca uzanan Büyük Set Resifi’nin kurtarılması için 10 milyar Avustralya dolarına (21,57 milyar lira) ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Avustralya’nın Queensland eyaletindeki bulunan James Cook Üniversitesinde görevli araştırmacılar, Büyük Set Resifi’nin kurtarılmasıyla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, resifteki mercanların önlem alınmadığı takdirde gelecek 5 yıl içinde kurtarılamaz hale geleceği belirtildi.

Bilim adamları, raporda, Büyük Set Resifi’ni korumak için 2 milyar dolar harcama yapan hükümete çağrıda bulunarak mercanların kurtarılabilmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Raporu yazan araştırmacılardan Jon Brodie, 2 Temmuz’da yapılacak seçimlerde iktidara hangi parti gelirse gelsin mercanların tarihsel mirasını sürdürülebilmesi için finansmana ihtiyaç olduğunu belirtti. Resifi kurtarmak için gelecek 5 yıl içinde çok çalışmak gerektiğini, aksi halde mercanları kurtarmak için çok geç kalınacağını kaydeden Jon Brodie, 'Ya şimdi yada hiçbir zaman.' ifadesini kullandı.

Mercan kayaları için en büyük tehdidin su kalitesi olduğuna dikkati çeken Brodie, 10 yıl için talep edilen 10 milyar doların bölgedeki sığır ve şeker endüstrileri için kullanılan çiftliklerin rehabilite edilmesi, daha güçlü resif ve havza yönetimi oluşturulması, su kalitesini artıracak projelerde kullanılacağını söyledi.

Bilim adamlarının çağrısına hükümet kanadından henüz bir açıklama gelmezken, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin Gölge Çevre Bakanı Mark Butler, raporu henüz görmediğini ancak kalitesiz suyun mercanlar için ciddi tehdit oluşturduğunu ve bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini dile getirdi.

Avustralyalı bilim adamları geçen nisanda yaptıkları araştırmada resifte yer alan mercanların orijinal renklerini yüzde 93 oranında kaybederek ağardığını ortaya koymuştu. Bilim adamları çevre şartlarından ve suların ısınmasından dolayı ağaran mercanların su sıcaklığının normale dönmesiyle orijinal renklerine döneceğini umduklarını açıklamıştı.

Avustralya turizm sektörünün en değerli varlıklarından olan ve yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Büyük Set Resifi, 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

Büyük Set Resifi, mercan adaları zincirinden meydana geliyor. Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor.

Kaynak: AA