Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, Yemenlilerin kendi aralarında barışçıl kapsamlı bir çözüme kavuşması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, BM'nin, daha fazla kayıp vermeden Yemen krizini siyasi bir çözüme kavuşturmak için Kuveyt'teki müzakerelere katılan taraflarla diyaloğunda esnek davrandığını söyledi.

Şeyh Ahmed yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası toplumun Yemen'e yardım etmeye hazır olduğunu belirterek, 'Müzakerelere katılanlardan ise toplantı ve komisyonlarda yapıcı ve sorumlu davranmaları talep ediliyor.' ifadelerini kullandı.

Yemenlilerin kendi aralarında barışçıl kapsamlı bir çözüme kavuşması için çalışmaların devam ettiği ancak ilerlemenin ise heyetlerin ciddiyetine bağlı olduğu kaydedilen açıklamada, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın dün BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed ve ardından da Yemenli taraflarla görüşerek, Yemen'in güven ve istikrarı için siyasi çözüme ulaşıncaya kadar Kuveyt'teki müzakereleri sürdürmeleri tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in hükümet heyetiyle önceki gün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından dün Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetle bir araya geldiği aktarıldı.

Yemen hükümetini temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi, ülkesinin Kuveyt Büyükelçiliğinde dün düzenlediği basın toplantısında, Husiler ve Salih yanlılarının, müzakerelerde yetkilerin kaynağına dair, 'Husilerin şehirlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesini öngören Birleşmiş Milletler (BM) 2216 sayılı karara, Körfez ülkelerinin girişimi ve uygulama mekanizmaları ile Ulusal Diyalog Kongresi'nden çıkan kararlara uyulması, güven oluşturmak amacıyla tutukluların serbest bırakılması, başta Taiz olmak üzere kentlere uygulanan ablukanın kaldırılması, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin meşruiyetinin tartışılmaması' konularını yazılı olarak kabul edinceye kadar müzakerelere katılımı askıya aldıklarını duyurmuştu.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.
Kaynak: AA