Çekoop Atık İlaç İmhasında Rekora Koşuyor

Tarihi geçmiş, kullanılmayan ilaçların doğaya ve insan sağlığına zarar vermesini önlemek amacıyla 6 yıl önce ’Atık İlaç Hareketi’ni başlatan Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) rekora koşuyor. Ülke genelindeki üye eczanelerinden her yıl daha fazla atık ilaç toplayıp imha ettiren kooperatifin, bu yıl geçen yılın üç katı (120 ton) atık ilacın imhasına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Çekoop Atık İlaç İmhasında Rekora Koşuyor
Türkiye’de ilk defa ’Atık İlaç Hareketini’ başlatan Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), kısa sürede önemli bir mesafe aldı. Buca Belediyesi’nin, eczacıların desteğiyle hayata geçen projeye iki yıl önce İlaç Dedektifleri Projesi dahil oldu. Proje kapsamında ÇEKOOP tarafından ilköğretim öğrencilerine verilen eğitimlerde, atık ilaçlar, zararları ve doğru imha yolları hakkında bilgi verildi.

Eğitimler sayesinde binlerce öğrenci ve ailesi, atık ilaçlar ve zararları konularında bilinçlendi.

Her yıl artan destek sayesinde toplanan atık ilaç sayısı ise sürekli artış gösterdi. EDAK Ecza Kooperatifi’nin lojistik destek verdiği proje kapsamında 2012 yılında 22 bin 500 kg, 2013 yılında 22 bin 110 kg, 2014 yılında 50 bin 240 kg, 2015 yılında 67 bin 080 kg, 2016 yılı ilk dört ayında 30 bin kg atık ilaç toplanarak imhası gerçekleştirildi.

"ATIK İLAÇ ÇÖP DEĞİLDİR"

Tarihi geçmiş ve kullanılmayan atık ilaçların doğru kanallarla imha edilmediği takdirde hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirten ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, "Atık ilaç kalıntısı doğaya karıştığı takdirde sulardan asla arındırılamaz, temizlenemez. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Atık ilaçlar çöp değildir. Mutlaka, eczacıların da içerisinde olduğu bir sistemle toplanarak, çevreye zarar vermeden imha ettirilmelidir" diye konuştu.

"ACİL ÖNLEM ALINMALI"

Atık İlaç Hareketi’nin hızla büyüdüğüne dikkat çeken İlkkurşunlu, "Kooperatifimize üye olan eczacı sayısı da artıyor. Her geçen yıl toplanan atık ilaç miktarı artıyor. 2016 yılının ilk dört ayında geçen yılın yarısı kadar 30 ton ilaç topladık. Bu şekilde gidersek bu yıl 120 ton atık ilaç toplayacağımızı düşünüyoruz. Üye eczanelerin kendi atık ilaçları ve halkın getirdiği atık ilaçların toplandığını düşünürsek ve bu sayıyı Türkiye’ye yayacak olursak doğaya karışan atık ilaç miktarının ne kadar olduğunu ve bu konuda çok acil bir şeyler yapılması gerektiğini anlayabiliriz" dedi.

"50 İLDE ÖRGÜTLÜYÜZ"

İlaç Dedektif Projesi kapsamında okullarda verdikleri verdiği eğitimler sayesinde binlerce öğrenci ve velisinin ilaç toplama uygulamasına katıldığını ifade eden İlkkurşunlu, "ÇEKOOP bünyesinde şu an 781 üyemiz var. Türkiye’nin her yerinden çevre bilinci olan meslektaşlarımız bize üye oluyor. Artvin’den Edirne’ye, Tokat’tan Diyarbakır’a kadar geniş bir coğrafyada üyeye sahibiz. Türkiye’de 50 ilde örgütlüyüz. ÇEKOOP eczacılık mesleğinin atık ilaç konusunda tek adresidir" diye konuştu.

Kaynak: İHA