Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde Hükümet Karşıtı Protesto

Bosna Hersek'in Banya Luka şehrinde, hükümet karşıtı protesto düzenlendi Hükümet yanlıları ise eş zamanlı destek mitingine katıldı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS), muhalefetteki Sırp partileri hükümet karşıtı protesto düzenledi.

Bosna Hersek'in kuzeybatısında bulunan Banya Luka'daki 'Mladen Stojanovic' parkında toplanan binlerce kişi, 'Sırplara özgürlük' sloganları eşliğinde mevcut hükümetin düşmesi ve erken seçim yapılması çağrısında bulundu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Üyesi ve Demokratik İlerleme Partisi (PDP) Kurucu Üyesi Mladen İvanic, alanda yaptığı konuşmada, protestoların demokrasinin kazanması ve otokrasinin yok edilmesi için düzenlendiğini ifade ederek, 'Bu kadar kişinin bir araya toplanması demokrasinin kazanmasıdır. Şahsım adında, RS'nin çıkarına uygun olmayan şekilde hareket etmeyeceğim.' dedi.

Muhalefetteki Sırp Demokratik Partisi (SDS) Başkanı Mladen Bosic de mevcut hükümetin başta emekli maaşları olmak üzere altı farklı maddede usulsüzlük yaptığını iddia ederek, 'Sırp Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumu yalan makinesidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, toplanan kalabalık 'Hükümet aşağı' sloganları eşliğine olaysız bir şekilde dağıldı.

- Eş zamanlı hükümet destek mitingi

Öte yandan, hükümet yanlıları da Banya Luka'daki Krajina Meydanı'nda, 'Kalbim Sırplarla-İhanete son' sloganıyla destek mitingi düzenledi.

RS Başkanı Milorad Dodik, alanda yaptığı açıklamada, RS'nin kendi içinde bir hayatı olduğunu ve buna saygı duyulması gerektiğini ifade ederek, 'Sırplar, özgürlüklerini her zaman paylaşmışlar ve bencil olmamışlardır. Eğer devletiniz yoksa özgürlüğünüz de yok olur. Devletimiz için mücadele etmeye devam etmeliyiz.' dedi.

Dayton Barış Antlaşması'na saygı duyduklarını belirten Dodik, 'Saraybosna'ya gittiğinizde Sırp olduğunuzu söylemekten çekinmeniz ihanettir. Biz ne istediğimizi iyi biliyoruz. Sırpların, Sırbistan'ı ve RS'si vardır.' diye konuştu.

- Savaş suçlularının çocukları da söz aldı

Bu arada Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılanan ve 40 yıl hapis cezasına çarptırılan Radovan Karadzic'in kızı Sonja Karadzic Jovicevic muhalefetin protestosunda yer alırken, yargılaması Lahey'de devam eden Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladic'in oğlu Darko Mladic de hükümet destek mitingine katıldı.

Karadzic'in kızı ve RS Meclisi Başkan Yardımcısı Karadzic Jovicevic, alanda yaptığı konuşmada, babasından tavsiye mesajı getirdiğini belirterek, 'Sizlere, düne kadar utanacak bir şey yapmadınız, bugün de yarın utanacağınız bir şey yapmayın, mesajını getirdim.' ifadelerini kullandı.

Destek mitinginde konuşan Darko Mladic ise RS ve tüm bölge ülkelerine barış mesajı getirdiğini söyleyerek, 'RS için mücadele etme zamanı geldi.' diye konuştu.

RS İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, protesto ve mitinglerde yaklaşık iki bin polisin görev aldığı belirtilerek, eş zamanlı düzenlenen gösterilerin olaysız sona erdiği kaydedildi.

Banya Luka'da düzenlenen hükümet karşıtı protesto ve hükümet destek mitingine, ülke basınında yer alan bilgilere göre 30 bin kişi katıldı.

Kaynak: AA