Nilüfer'de Tarım Kontrol Altında Olacak

Nilüfer Belediyesi ile Nilüfer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arasında “İyi Tarım Uygulamaları” protokolü imzalandı.

Nilüfer'de Tarım Kontrol Altında Olacak
Ekolojik tarımın yaygınlaştırılması maksadıyla daha önce Yerel Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu (Ekobahçe) ve Kent Bostanları’nı hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, Türkiye’de örnek olacak bir projeyi daha hayata geçiriyor. Nilüfer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle ‘İyi Tarım Uygulamaları’ protokolü, Nilüfer Belediyesi Halk Evi Basın Toplantı Odası’nda düzenlenen törenle imzalandı. Projeyle birlikte tarımda ortaya çıkan atıkların asgariye indirilmesi, üreticilerin ürünlerini ulusal pazarlarda kolay pazarlayabilmeleri, sağlıklı ve kontrollü gıda üretiminin yaygınlaştırılması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirliğin sağlanması, çevre ile uyumlu üretimin sağlanması hedefleniyor.

Kırsal alandaki tarım uygulamalarında, ürün çeşitliliğine önem verdiklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Projeyle, ürün çeşitliliğini artırmak, tarımın güçlendirilmesi, üreticinin yaşadığı topraklarda üretimine devam etmesini sağlamak amacındayız. Kırsal mahallelerden kente göçü değil, tam tersine kişinin kırsal alanda kentli gibi bir yaşam sürerek, üretimle geleceğini idame ettirebilecek gelire sahip olmasını istiyoruz” dedi.

Ekobahçe, Kent Bostanları ve Tohum Kütüphanesi’yle birlikte yerel tohum ve üretim konusunda çiftçilere destek verdiklerini söyleyen Başkan Bozbey, “Şuanda Tohum Kütüphanemizde yaklaşık 700 civarında yenilenebilir tohum bulunmaktadır. Ekobahçe’deki tohumların çoğaltılmasının sağlanacağı alan da Kent Bostanları’dır. Bunun yanında hem oradaki yapacağımız çalışmalarda tohum üretimini artırmak, aynı zamanda da oradan elde edeceğimiz organik ürünleri de halkımızla paylaşmak, tanıştırmak istiyoruz. Kent Bostanları’nda Mahalle Komiteleri’ne ayırmış olduğumuz parsellerle de kentlinin orada organik üretim yapabilmesine de olanak sağlıyoruz. Amacımız, o tohumlarla, tadına doyamadığımız tatların hissedildiği ürünlere ulaşmak, yeniden elde etmektir. Bu yerel tohumlarla birlikte inanıyorum ki insanlarımız hem gerçek tatlara ulaşacaklar hem de ürünleri, sağlıklı bir şekilde üretildiğini bilerek tüketecekler” şeklinde konuştu.

İLK UYGULAMA FADILLI’DA OLACAK

Projeyi ilk olarak Nilüfer’in sınırları içindeki Ramsar koruma alanında olan Uluabat Gölü çevresindeki kırsal mahallelerde uygulayacaklarını belirten Başkan Bozbey, “Projemizi ilk etapta Fadıllı Mahallesi’nde başlatacağız. Yapacağımız çalışmaların Nilüfer’in, hatta Türkiye’nin kırsal mahallelerine örnek olacağını düşünüyorum” diye kaydetti.

Nilüfer Belediyesi olarak yıllardır çevre açısından sürdürülebilir, kalıcı çözümler ürettiklerinin altını çizen Bozbey, “Kent ve kırsalın, organik bağını da güçlendirmek arzusundayız. Kırsal alanlarımızı istikrarlı, verimli, sağlıklı, doğaya dost tarım ve hayvancılık yapılacak şekilde planlıyoruz. Nilüfer’in, tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendine yeten, hem çiftçinin hem de tüketicinin kazandığı bir kent haline dönüşmesine olanak sağlıyoruz. İyi tarım uygulamalarıyla birlikte sebze meyve üretimi ve ihracatımızın bu sayede ivme kazanması, iç ve dış pazarlarda güvenilir ürün satışının sağlanmasını da hedefliyoruz. Projeyle birlikte ciddi rekabet ortamının oluşacağına inanıyoruz. Bu anlamlı projeye katkı koyan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne, Nilüfer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Nilüfer Ziraat Odası’na teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İyi Tarım Uygulamaları projesinin Bursa’da bir ilk olduğunu vurgulayan Nilüfer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seda Türkkaş da, “Projeyi ilk olarak Fadıllı Mahallesi’nde başlatacağız. Umarım ilerleyen zamanlarda proje diğer kırsal mahallelere de yayılacak. İzlenebilir ve tüketilebilir ürün elde etmek insan sağlığı açısından çok önemli. Projeyle birlikte ilaç hazırlama, pestisit üniteleri, kuş yuvaları ve diğer her şey kontrol altında olacak. Bu şekilde sağlıklı ve güvenilir bir şekilde üretilen ürünleri, tüketiciye ulaştırmayı hedefliyoruz. Bize her zaman destek veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey ve Nilüfer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seda, protokolü imzaladı.
Kaynak: İHA