'Gölgenin Tasarımı' Sergisi

UNESCO'nun, 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçtiği Orhan Kurt'un Karagöz tasvirlerinin yer aldığı sergi, 13 Mayıs'ta açılacak Etkinlik kapsamında, Eda ve Metin Özülkü de konser verecek.

UNESCO'nun 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçtiği, 'Karagöz kültürünün yaşayan efsanesi' Orhan Kurt'un Karagöz tasvirlerinin yer aldığı 'Gölgenin Tasarımı' sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Zeytinburnu Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, belediyenin Mehmet Lütfi Şen'in küratörlüğünde düzenlediği etkinlik kapsamında, 86 yaşındaki Karagöz ustası Kurt'un Karagöz tasvirleri, 13-27 Mayıs'ta Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde sergilenecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen sergi küratörü Şen, üstat Orhan Kurt'un büyük bir Karagöz oynatıcısı, hayali olmanın yanında Karagöz tasvirlerinin son dönem şaheserlerini yapan büyük bir sanatçı olduğunu belirtti.

Hocası Ragıp Tuğtekin'den el almasından bugüne yirmi binden fazla Karagöz tasvirinin üzerinde 'Orhan' imzasının yer aldığını aktaran Şen, 'Orhan Kurt 1980 yılından itibaren yaptığı bütün tasvirleri kaydetti. Bu tarihten günümüze hepsi kayıtlı tasvir sayısı 15 bin 760 adet. Elbette bu tasvirler, insanlık var oldukça dünyanın birçok müzesinde yerli ve yabancı önemli koleksiyonlarda Türk gölge sanatı Karagöz’ü temsil etmeye devam edecek.' ifadelerini kullandı.

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, 2008 yılında Türkiye ulusal envanteri seçimlerinde 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçilen Kurt'un eserlerinin yer aldığı sergi, 13 Mayıs Cuma günü 19.30'da açılacak. Açılışın ardından ise Eda ve Metin Özülkü konser verecek.

- Orhan Kurt

Kurt, 1930'da İstanbul’da doğdu. Babasının mesleği dolayısıyla Anadolu’nun birçok il ve ilçesini dolaşan Kurt, lise ve yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Uzun süre bir müteahhit firma ile birçok eski eser onarımı ve restorasyonunu gerçekleştiren Kurt, İstanbul Belediyesi Yapı Tamirat Şubesinden 29 yıl çalıştıktan sonra 1981’de emekli oldu.

Müziğe de ilgisi olan Kurt, müzikte ilk hocası (Selanikli Ahmet Bey’in talebesi) Şükrü Derya Bey’den müziği, makamları, usulleri ve hanendeliği öğrendi. Bir süre Beşiktaş’taki İleri Türk Musikisi Konservatuvarı çalışmalarına ve birçok musiki cemiyeti çalışmalarına katılarak kendimi geliştirmeye çalışan Kurt, İstanbul Radyosu’nda solo ve koro programlara katıldı. Sanatçı bu yıllarda iyi derecede tambur çalmasını öğrendi.

Karagöz hakkında bilgi edinmeye 1942’de, 12 yaşındayken, babasının arkadaşı Binbaşı Niyazi Bey’in evlerindeki gösterisinde yakından izleme imkanı bularak ve kendisinden birkaç yıl ders alarak başlayan Kurt, 1954'de büyük usta Ragıp Tuğtekin’le tanıştı. Kendisine 22 yıl talebelik ve çıraklık yapan ve tek talebesi olan sanatçı, Ragıp Hoca ekolünü devam ettirdi.

Kurt, Hayali Küçük Ali başta olmak üzere bütün büyük ustaları da inceledi.

Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi (UNİMA) kurucu ikinci başkanı ve halen onur kurulu üyesi olan Kurt, 40’a yakın ulusal ve uluslararası festivale katıldı. Romanya Köstence Festivali’nde birincilik ödülü alan, Mimar Sinan Üniversitesinde bir yıl öğretim görevlisi olarak çalışan Kurt, 1974'ten beri Kültür Bakanlığının, UNİMA’nın ve UNİMA Bursa Şubesinin düzenlediği bütün kurslarda eğitim verdi.

Yabancı kültür merkezlerinde sayısız gösteriler yapan Kurt, Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Romanya gibi ülkelerde Türk haftalarında özel turnelerde, Türk evlerinde gösteriler ve sergiler gerçekleştirdi.

Kurt, geçen yıl Karagöz’le ilgili bütün yapım ve teknikleri anlattığı 'Karagöz’ün Kuralları' kitabını yayımladı.

Kaynak: AA