Canlı Müzik Eşliğinde 'Ebru Kursu'

Siirt Üniversitesinde SODES Projesi kapsamında açılan ebru kursuna katılan öğrenciler, 'canlı müzik' eşliğinde eğitim görüyor Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Keskin: 'Sazlı, sözlü olarak kursumuzda günlük faaliyetlerimizi sürdürmek öğrencilerimiz açısından daha cazip hale geldi'.

FECRİ BARLIK - Siirt Üniversitesinde Sosyal Destek (SODES) Projesi kapsamında açılan ebru kursuna katılan öğrenciler, 'canlı müzik' eşliğinde eğitim görüyor.

Üniversitede iki ay önce başlatılan SODES destekli 'Hayata 3 Adım Projesi' kapsamında 25 üniversite öğrencisine ebru eğitimi veriliyor.

Kursa katılan öğrencilerin büyük kısmının kursa devam etmemesi üzerine harekete geçen yetkililer, yapılan arayışlar sonucunda eğitimin 'canlı müzik' eşliğinde sürdürülmesini kararlaştırdı.

Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve kurs eğitmeni Muhammet Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 aydır devam eden kursta uygulamalı olarak 25 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi.

Eğitim ile öğrencilerin boş vakitlerini iyi değerlendirmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Keskin, kursa devamı sağlamak için merkez bünyesinde görevli bir personelin kurs esnasında saz çalıp türkü söylediğini, öğrencilerin de ona eşlik ettiğini belirtti.

- 'Öğrencilerimiz açısından daha cazip hale geldi'

Öğrencilerin kurs ortamında uzun süreli kalabilmeleri için kursu müzikle desteklediklerini anlatan Keskin, şunları kaydetti:

'Merkezimiz bünyesinde görevli Aydın Şahin arkadaşımıza rica ettik, sağ olsunlar bizi kırmadı. Burada amacımız öğrencilerin kurs ortamından sıkılmadan uzun süreli zaman geçirmelerini sağlamaktır. Aksi takdirde sıkılıp kursu terk etme durumunda kalabiliyorlardı. Burada sazlı, sözlü olarak kursumuzda günlük faaliyetlerimizi sürdürmek öğrencilerimiz açısından daha cazip hale geldi. Daha önceki kurslarımızdan edindiğimiz tecrübelerden faydalanarak bu kursta değişiklik yaptık.'

Ebru sanatının insanı ruhen ve bedenen dinlendirdiğini aktaran Keskin, 'Tamamıyla usta-çırak ilişkisiyle hemen hemen herkesin öğrenebileceği ebru sanatı, insana bir ürün ortaya koymanın hazzını yaşatıyor. Ebru, tekrarı olmayan ve tekrarlanamayan tek sanattır.' dedi.

Keskin, 168 saat sürecek kursa katılan öğrencilere onaylı sertifikanın verileceğini sözlerine ekledi.

- Öğrenciler uygulamadan memnun

Öğrencilerden Neval Aksakallı, kursa ilk günden beri sürekli geldiğini ve sıkılmadığı için kursu yarıda bırakmadığını söyledi.

Sazlı sözlü bir kurslarının olduğunu ifade eden Aksakallı, şöyle dedi:

'Sıramızı beklerken hem müziğe eşlik ediyoruz hem ebruyu yapan arkadaşlarımızı izleyip daha fazla deneyim elde etmeye çalışıyoruz. Daha güzel bir sanat için bu tür kursların devamını diliyorum. Daha önce de birkaç kursa gittim ama genelde sıkıldım. Kurstaki hayatım bir süre sonra monotonlaştı. Bu nedenle devam etmeyip, kursları yarıda bırakmıştım. Ama müzikli eğitim ile çok keyifli geçiyor. Uygulamadan çok memnunuz.'

Semanur Genç ise kursta ebru sanatının bütün tekniklerini öğrenme fırsatı bulduklarını, saz eşliğinde devam eden kursa arkadaşlarıyla beraber sözleriyle eşlik ettiklerini bildirdi.
Kaynak: AA