BM'den Libya Mart Ayı İnsan Hakları Raporu

BM'nin Libya'da Mart ayında yaşanan sivil kayıpları gösteren insan hakları raporuna göre 21 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Komisyonu, Libya'da mart ayında yaşanan sivil kayıpları gösteren insan hakları raporu yayınladı. Raporda yer alan bilgilere göre mart ayında Libya genelinde 21 sivil hayatını kaybetti, 11 sivil yaralandı.

Hayatını kaybeden 21 kişinin 7'si çocuk, 4'ü kadın ve 10'u yetişkin erkek. Yaralıların ise 4'ü çocuk, 5'i kadın ve 2'si yetişkin erkek. Hayatını kaybeden sivillerin çoğunluğu silahla vurulurken, ölüm nedenlerinin ikinci sırasında havan ve top atışları, üçüncü sırasında bombalı saldırı olayları yer aldı.

Şehirlere göre ölü ve yaralıların dağılımına bakıldığında; Bingazi'de 9 ölü 8 yaralı, Ez-Zaviye'de 5 ölü, Ecdebiye'de 2 ölü, El Aziziye'de 2 ölü 3 yaralı, Sabrata'da 2 ölü ve Derne'de 1 ölü bulunuyor.

Öldürülen kişilerin faillerinin kimler olduğunun belirlenemediği ifade edilen raporda, devam eden çatışmalar nedeniyle birçok bölgede net rakamlara ulaşmanın zorluğu vurgulandı.

Sivil kayıpların haricinde 18 kişi silahlı muhalif gruplar tarafından idam edildi. Derne şehrinde Mücahidler Şura Konseyi yakaladıkları 8 kişiyi DAEŞ üyesi olduğu gerekçesiyle infaz etti. Sirte şehrinde de 5 kişi DAEŞ bağlantılı gruplar tarafından infaz edildi.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta UMH için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.

UMH'nın uluslararası toplum tarafından desteklenen güvenoyu almadan görevine başlaması planı, Libya'da iki rakip yönetim olan Trablus ve Tobruk merkezli yönetim tarafından olumlu karşılanmamıştı.
Kaynak: AA