Yeni Anayasa Çalışmaları

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Menaf Turan, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi.

Gazetecilere açıklama yapan Turan, yeni anayasa için daha önceki anayasalardan faydalanılması gerektiğini belirterek, 1982 Anayasası'nda önemli değişiklikler olduğunu belirtti.

Mevcut anayasanın bir darbe anayasası olduğunu ifade eden Turan, 'Bu anayasa darbe sonrası yapılmış bir anayasadır. O ruhu bence bu toplumun artık üzerinden atması ve yeni bir ruha ulaşması gerekiyor. Biz, prensip olarak genelde bütün metinler gibi anayasayı da oldukça teferruatlı bir şekilde hazırlama geleneğine sahip bir toplumuz. Bu açıdan da toplumsal yeniden dönüşüm mekanizmaları dediğimiz anayasa, yeni ekonomik sistem ve siyasal sistemle uyumlu değil. Dolayısıyla bunları birbirine uydurabilecek bir ortak zemin bulmak gerekiyor. Yeni anayasa tartışmaları konusunda asıl bakılması gereken odak noktası burasıdır.' diye konuştu.

Türkiye'nin bir anayasa serüvenine sahip olduğunu kaydeden Turan, şöyle devam etti:

'Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkiye'nin 1876'dan bu yana başlamış olan bir anayasa serüveni var. İkisi Osmanlı İmparatorluğu dönemine denk gelen 5 anayasa deneyimimiz mevcuttur. Dolayısıyla ülkemizin bu anlamda geçmişe yönelik bir birikimi var. Dolayısıyla hem Türkiye'nin bu 150 yıla yakın birikimini hem de 1982 Anayasası'na ilişkin çalışmaları birlikte ele alıp değerlendirmek lazım. Bu birikimden faydalanmak gerekir.'

Kaynak: AA