Rusya-ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı

Moskova'da Rusya ve Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Savunma Bakanları toplantısı düzenlendi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkeleriyle askeri alandaki işbirliklerini artırmak istediklerini söyledi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya-ASEAN Savunma Bakanları toplantısı düzenlendi.

Bu sene ilk kez yapılan toplantıda konuşan Şoygu, 'ASEAN ülkeleriyle ikili temaslarımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla birliğin savunma bakanları ile ikili görüşmeler planlandı. Görüşmelerde askeri ve teknik alanda işbirliğini detaylı şekilde değerlendireceğiz.' dedi.

Şoygu, Rusya ve ASEAN üyesi ülkelerin uluslararası çatışmalar ve terörizm konusunda benzer tutumlara sahip olduğunu savunarak, Rusya ve ASEAN arasındaki askeri temasların genişletilmesinin Asya-Pasifik bölgesinin yararına olacağını ifade etti.

Şoygu, ASEAN ülkeleriyle askeri alandaki işbirliklerini artırmak istediklerini kaydetti.

Rusya-ASEAN liderler zirvesi 19-20 Mayıs tarihlerinde Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenecek.

ASEAN, 8 Ağustos 1967’de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur’un katılımıyla kuruldu. Brunei’nin 1984’te, Vietnam’ın 1995’te, Laos ve Myanmar’ın 1997’de ve Kamboçya’nın da 1999’da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10’a yükseldi. Yaklaşık 620 milyon nüfusa sahip ASEAN bölgesi 4,5 milyon kilometre kareye yayılıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.

Kaynak: AA