İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi Ve Kadın Hakları Projesi

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi (İNKAP) Kapsamında İl İnsan Hakları Kurulları üyelerine yönelik seminer düzenlendi.

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi Ve Kadın Hakları Projesi
Erzurum, Erzincan, Iğdır, Bayburt , Artvin Kars illerindeki il ve ilçe insan hakları kurul üyelerinin katıldığı seminerde insan hakları ve kadın hakları konuları ele alındı.

Erzincan’da bir otelde gerçekleşen seminere Proje Takım Liderleri , Alessandro Simoni,Sara Cacchi, Türkiye İnsan Hakları Kurulu Uzman Yardımcısı Bengü Merve Derin, Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Ebru Hanbay Çakır konuşmacı olarak katıldı.

Simoni burada yaptığı konuşmada, Türkiye’deki anayasal sistemin Avrupa’dan örnek alınarak oluşturduğunu belirterek, birçok ülkede insan hakları konusunda handikaplar olduğunu anımsattı.

Türkiye’nin kadına seçme ve seçilme hakkınının birçok ülkeden önce verildiğini anımsatan Simoni, kadın haklarının gelişmesi alanında yapılan projelerin önemli olduğuna değindi.

Türkiye’de yaşayan kadınlara yönelik şiddet ve cinsiyet eşitliğiyle ilgili bilgiler veren İNKAP Projesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru Hanbay Çakır da Türkiye’deki kadın hakları profiline değindi.

KADINLARIN YÜZDE 36’SI FİZİKSEL ŞİDDET MAĞDURU

Hanbay şunları söyledi:

"Ülkemizde 2 milyon 663 bin kişi okuma yazma bilmiyor. Bu rakamın 2 milyon 200 bini kadın. Aile içi şiddette ve diğer olaylarda ülke genelinde fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 36. Cinsel şiddete uğrayan yüzde 12, duygusal ya da psikolojik şiddete uğradığını söyleyenlerin oranı yüzde 44 olurken ekonomik şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 30. Ülkemizde her yüz kadın da 26’sı 18 yaş altında evleniyor. Şiddette maruz kalan kadınların kurumlardan yararlanma oranı ise yüzde 11. Şiddet gören kadınlar herhangi bir kuruma başvurmuyor ya da destek alamıyor"

Seminer sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Seminere Erzurum’dan İl ve ilçe insan hakları kurul üyeleri Palandöken Kaymakamlığı Yazıişleri Müdürü Mesude Dikbaş, Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şube Başkanı Sevim Çebi, Erzurum Muhtarlar Dernek Başkanı Cemal Korkmaz, Gazeteci Gamze İspirli, Adnan Menderes Mahalle Muhtarı Sadullah Aydemir, Avukat Deniz Kurt ve il ve ilçe insan hakları kurullarında çalışan memurlar katıldı.

Kaynak: İHA