Kutlu Doğum Haftası'na Özel 'Arpa Ekmeği' İkramı

Bursa'da bir fırıncı, arpa unu ve mayası ile tuzun kullanıldığı arpa ekmeğini iki yıldır Kutlu Doğum Haftası'nda üretip dilimleyerek dükkanına gelenlere veriyor.

Bursa'da unlu mamuller üretilen bir işletmede Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla arpa unu ve mayası ile tuzdan yapılan 'arpa ekmeği', fırına gelenlere dilimler halinde ikram ediliyor.

Merkez Yıldırım ilçesinde 30 yıldır fırıncılıkla uğraşan Şevki Dilmaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıldır Kutlu Doğum Haftası'nda arpa ekmeği ürettiklerini söyledi.

Ekmeği yaparken katkı maddesi kullanmadıklarını belirten Dilmaç, 'Daha önce yaptığımız araştırmalarda, Peygamber Efendimiz döneminde arpa ekmeği üretilip yenildiğini öğrendik. Buna istinaden bu ekmeği Kutlu Doğum Haftası'nda üretip fırınımıza gelenlere veriyoruz. Çok beğenildiği için haftayı takip eden birkaç günde de üretim ve ikramlarımızı sürdürüyoruz.' dedi.

Dilmaç, sadece arpadan üretilen ekmeğin kabarmadığını, tadının da biraz ekşimsi olduğunu dile getirdi.

Ekmeğin yapılışına ilişkin bilgi veren Dilmaç, şöyle dedi:

'Önce, İstanbul'da çektirdiğimiz arpanın ekşi mayasını tutuyoruz. Bu mayayı 5-6 gün yetiştiriyoruz. Daha sonra arpa unuyla karıştırıp içine tuz ve su katıyoruz. Başka bir şey konulmuyor. Bunları yoğurduktan sonra 1-2 gün de dolapta bekletiyoruz. Ondan sonra 24 saat pişiriyoruz. Bu, ekmek şeklinde olmuyor. Tepsilerde yapıyoruz, yayvan bir şekli oluyor. Bunu yapmak bayağı bir zahmetli ve zaman istiyor.'

Arpadan üretilen ekşi mayanın da kullanıldığı ekmeğin uzun süre bayatlamadığını anlatan Dilmaç, böylece ekmek israfının da önlendiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA