Irak'taki Siyasi Gelişmeler

Irak meclisindeki 'eylemci milletvekilleri', yeni başkanlık divanı başvuruları için oturumun pazar gününe kadar açık tutulacağını belirtti.

Irak'ta Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve iki yardımcısını görevden aldıklarını iddia eden ve kendilerine 'eylemci milletvekilleri' diyen grup, yeni başkanlık divanı başvuruları için meclis oturumunun pazar gününe kadar açık tutulacağını belirtti.

Grup adına mecliste basın toplantısı düzenleyen Musul Milletvekili Abdürrahman el-Livizi, 'Görevden alınan meclis başkanlık divanı, Birleşik Mahkemeye başvurdu. Biz de mahkemeden çıkacak karara saygı duyacağız.' dedi.

Livizi, yeni meclis başkanlık divanı başvurularını almak için oturumun pazar gününe kadar açık tutulacağını kaydetti.

Öte yandan Cuburi ise yaptığı yazılı açıklamada, mecliste herkesin katıldığı bir oturumun düzenlenmesi için tüm siyasi gruplarla istişare toplantılarının sürdüğünü belirtti.

Irak meclisinde geçen hafta yapılan oylama sonucu Meclis Başkanı Cuburi ve iki yardımcısı Humam Hammudi ile Aram Şeyh Muhammed'in görevden alındığı iddia edilmişti. Karar, oylamaya katılan 171 milletvekilinin oy birliğiyle alınırken hukuki geçerliliği tartışma meydana getirmişti.

Oylamanın ardından Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu oturumun anayasal olmadığı ve toplantı yeter sayısının bulunmadığı belirtilmişti.

- Sadr'ın grubu eylemden çekildi

Irak meclisindeki 'eylemci milletvekilleri' teknokratlar hükümeti kurulmasını ve siyasal hizipçiliğe son verilmesini istiyor. Talepleriyle ilgili 12 Nisan'da meclis içerisinde oturma eylemine başlayan grupta, Kanun Devleti Koalisyonu'ndan eski Başbakan Nuri el-Maliki'ye yakınlığıyla bilinen bazı milletvekilleri, İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye Koalisyonu (21) ve bazı bağımsız milletvekilleri yer alıyor.

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu (34) milletvekilleri de başta eyleme katılırken, Sadr'ın dün yaptığı çağrı üzerine grup desteğini çekmiş ve teknokratlar hükümeti listesi sunulana kadar meclis oturumlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

Irak meclisine şu an en yaşlı üye sıfatıyla Vataniyye Koalisyonu üyesi, eski başbakanlardan Adnan el-Cenabi başkanlık ediyor.
Kaynak: AA