İsrail-Filistin Sorunu

İsrail ve Filistin elçileri BMGK'da tartıştı İki elçi, BM Güvenlik Konseyindeki toplantıda karşı tarafı suçlarken BM Genel Sekreteri Ban, çözümün gittikçe daha da uzaklaştığını bildirdi Ban: 'Trajiktir ki çözüm onlarca yıla kıyasla şu anda daha da uzak görünüyor. İşgal altındaki topraklarda yaşayan 20 yaşındaki bir Filistinli genç, tüm yaşamı boyunca çözüm konusunda hiçbir siyasi ilerleme göremedi.'

BM Güvenlik Konseyindeki İsrail-Filistin sorunu konulu toplantı iki ülkenin büyükelçilerinin birbirlerini suçlamalarına sahne oldu.

Konseyde düzenlenen konuya ilişkin aylık olağan toplantıda ilk sözü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun aldı.

İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında çatışmaların arttığını ve bunun sonucunda son 6 ayda yaklaşık 30 İsrailli ile 200 Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Tarafların liderlerinin söylemlerini yumuşatması ve karşılıklı güvenin sağlanması gerektiğini belirten Ban, 'Trajiktir ki çözüm onlarca yıla kıyasla şu anda daha da uzak görünüyor. İşgal altındaki topraklarda yaşayan 20 yaşındaki bir Filistinli genç, tüm yaşamı boyunca çözüm konusunda hiçbir siyasi ilerleme göremedi' dedi.

İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapıları yıkmasının 'alarm veren düzeye' çıktığını vurgulayan Ban, İsrail'in bu yapıları izinsiz gerekçesiyle yıktığını ancak İsrail'in Filistinlilere inşaat için neredeyse hiç izin vermediğini dile getirdi.

İsraillere yönelik saldırılara karıştığı iddia edilenlerin ailelerine ait binaların da İsrail tarafından yıkıldığını kaydeden Ban, bunun 'toplu cezalandırma' olarak nitelendirilebileceğini ve bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

- Elçiler tartıştı

Ban Ki-mun'un ardından konuşan İsrail Büyükelçisi Danny Danon, Konseyde Filistin Büyükelçisi Riyad Mansur'a hitaben 'Terörist ailelerine para ödüyorsunuz, utanın' diye bağırdı.

Bunun üzerine Mansur da 'Filistinli binlerce çocuğu öldürdüğünüz için esas siz utanın' diye cevap verdi. BMGK başkanının uyarısına aldırmayan Danon, Riyad Mansur'u 'terörizmi kınamaya' çağırdı. Mansur da 'Halkımı serbest bırakın. Siz işgalcisiniz, kolonicisiniz' diye konuştu.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully de Konseydeki konuşmasında sorunun çözümü için siyasi adım atılamamasını eleştirerek '7 yıldır bu konuda tek bir Konsey kararı bile kabul edilememesini anlamak güç' dedi.

Yeni Zelanda'nın, iki devletli çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılması için girişimde bulunacağını da kaydeden McCully, Konseyin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Bu ay başında Filistin ve diğer Arap ülkeleri, İsrail'in illegal yerleşim birimi kurma planlarının durdurulmasını isteyen bir BMGK karar tasarısı hazırlamıştı ancak henüz tasarı Konseye sunulmadı.

Fransa'nın da bu konuda uluslararası bir konferans toplama planladığı ve bu cuma BM'de gerçekleşecek iklim anlaşmasının imza töreni sırasında konuyu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşebileceği belirtildi.

Kaynak: AA