Kahta İlçesinde Süne İle Mücadele Başladı

Adıyaman’ın Kahta ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından süne ile ilgili biyolojik mücadele kapsamında süne yumurta parazitoitleri doğaya bırakıldı.

Kahta İlçesinde Süne İle Mücadele Başladı
Kahta ilçesinde sünelerin yoğun olduğu bölgelerde biyolojik mücadele kapsamında 30 bin yumurta parazitoitleri bırakıldı. Kahta ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can, ilgili şube müdürleri ve ziraat mühendislerinin katılımı ile süne ile biyolojik mücadele başlatıldı. Kahta ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Mühendisi Hüseyin Tutkun, Türkiye’deki ürünlere ve tarlalara en zararlı hayvanın süne ile kımıl olduğunu belirterek, “Bunlar için zaman zaman kimyasal mücadele öneriyoruz. Ama günümüzde son zamanlarda kimyasal mücadelenin yerini biyolojik mücadele almaya başladı.

Bizde bu durumu biyolojik mücadeleyi yürütmeye çalışıyoruz. Elimizde gördüğünüz iki tane biyolojik mücadelemiz var. Bunlar biri böceğe başka böceği karşı kullanıyoruz. Bu şekilde ilaçlama yapmadan zararın eşiğini populasyon altında tutuyoruz. Bu tüplerde ergin böceklerimiz var. Kutunun içerisinde de yumurta parazitleri var, buradan böcek çıkacak ve süneyi, parazitlemiş olacağız. Dolayısıyla süne yumurtaları tahrip olduğu için süne çıktısı olmayacak. Kimyasal mücadele yapmadan bu böcek bizim yerimize bu vazifeyi yapmış olacak. Kısacası bir böceği diğer böceğe karşı kulanmış oluyoruz. Bu şekilde süne ile kımılı kullanarak zararıyla mücadele etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA