Demirci Kaymakamlığı 'Organik Yolculuk' Proje Ekibi Vali Bektaş'ı Ziyaret Etti

Demirci Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Ofisince hazırlanan Organik Yolculuk Projesi kapsamında İtalya’ya teknik gezi yapan heyet, Vali Erdoğan Bektaş’ı ziyaret etti.

Demirci Kaymakamlığı 'Organik Yolculuk' Proje Ekibi Vali Bektaş'ı Ziyaret Etti
Organik Yolculuk Projesi ekibi Demirci Kaymakamı Atila Kantay başkanlığında 16-30 Mart 2016 tarihleri arasında iki veteriner hekim, iki ziraat mühendisi ve sekiz çiftçi ile İtalya’ya iki hafta süre ile teknik gezi yaptı. Proje ile, organik tarım uygulamaları konusunda Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin teknik kapasitesinin artırılması, Avrupa’daki organik tarım uygulamalarını yerinde inceleyerek haberdar olmalarının sağlanması, aynı zamanda Demirci’deki hedef kitlenin yurt dışında organik tarım ve pazarlama konusunda eğitim almasını sağlayarak, teknik personel ve üreticilerin organik tarım uygulamasına geçmede motivasyonlarını artırmak yoluyla bilinçlenmeleri amaçlandı.

Demirci Kaymakamı Atila Kantay ve projede yer alan teknik ekip Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’a İtalya gezisi ve edindikleri tecrübe hakkında bilgi verdi. Kaymakam Kantay, proje ekibinin, İCEA firmasının organizasyonu ile iki hafta süresince İtalya’da organik zeytin bahçeleri, zeytinyağı fabrikaları, organik tavuk ve ördek çiftliklerinde incelemelerde bulunduklarını belirtti.

İtalya’da organik tarıma talebin her yıl arttığını fakat talebi karşılayacak ürün miktarının yeterli olmadığını anlatan Kaymakam Kantay, “İtalyanlar Organik Tarım projesini okullara kadar sokmuş. Çocuklara broşürlerle organik tarımı tanıtıyorlar. İtalya’da Puglia Bölgesinde 200 bin hektarlık alanda organik tarım yapılmakta. İtalya’da 1 milyon 200 bin hektar arazinin 2/3’ünde organik tarım yapılıyor. Diğer 1/3’ü de şu anda geçiş aşamasında. İtalya’nın hedefi 1 milyon 200 bin. Bizim hedefimiz de demek ki bir ülkenin yarısı kadar. Biz orada bu kadar bilgi yoğunluğu olacağını ve tecrübe olacağını sanmıyorduk. İlk 3-4 gün çok faydalıydı. Buradan teknik bir ekip aynı yere giderse iyi olur” dedi.

İtalya’da 52 Bin Üretici Organik Tarım Yapıyor

İtalya’da toplam tarım arazisinin yüzde 8’inde organik tarım yapıldığı ve bunun 52 bin üretici tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Organik tarım alanında İtalya’nın hedefinin yüzdeyi ve oranı arttırmak olduğu, bunun sadece devletin değil talepten gelen sonuca bağlı hedef olduğu bildirildi.

Daha önce destek sayesinde organik tarıma geçiş yapılırken şu anda talebin artması nedeniyle üreticinin organik tarıma geçmek isteği belirtildi.

Manisa’nın hedefinin de 600 bin hektar alanda organik tarım yapmak olduğunu ifade eden Vali Erdoğan Bektaş da Manisalı çiftçilerin organik tarıma geçmesi konusunda çalışmaları hızla sürdürdüklerini, projede yer alanların yurt dışına giderek yeni tecrübeler edinmelerinin büyük önemi olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA