'İstanbul Şehir Portreleri' Rehberi

Teresita Scalco ve Moira Valeri küratörlüğünde İtalyanca hazırlanan rehber, mimarlık, kentsel planlama, tasarım, kent tarihi, sanat, fotoğrafçılık, ekonomi, kentsel coğrafya, sosyoloji gibi pek çok açıdan ipuçlarını okuyucuya aktaracak.

İtalyan Kültür Merkezi ve Venedik Iuav Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan 'İstanbul Şehir Portreleri' rehberi, okuyucuyla buluştu.

'İstanbul Şehir Portreleri'', mimarlık, kentsel planlama, tasarım, kent tarihi, sanat, fotoğrafçılık, ekonomi, kentsel coğrafya, sosyoloji gibi pek çok açıdan ipuçlarını toplayarak, çok yönlü şekilde bilimsel açıklamayla anlatıyor.

İtalyan Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan, Venedik Iuav Üniversitesi Rektörü mimar Alberto Ferlenga rehberlerin kentleri anlama imkanı verdiğini belirterek, 'Kent özel bir şeydir. İtalo Calvino 'Görünmez Kentler' adlı kitabında geçmişin uydurulmuş kentlerinden yola çıkarak çağdaş kentleri anlatıyor. 'Sadece gözleri açık tutmak yetmez, görmeyi engelleyen her şeyi ortadan kaldırmak gerek' diyor.' ifadelerini kullandı.

Ferlenga, her rehberin kentin nasıl anlatılacağını bilen bir makine olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Kenti görmeyi engelleyen şeyleri algılaması gerekir. Alıştığımız kentler, bizim bazı şeyleri görmemizi engeller. Kentin köyden farkı, küçüklüğü, büyüklüğü değil, ruhudur. Ben mimarım. Kentler aslında başkaları tarafından daha iyi tasvir edilir. Edebiyatçılar, rejisörler, ressamlar da çok iyi tanım yapar. Filmlerle, romanlarla kenti tanıyabiliriz. Burada hepsinin yaptığı şey, kentin ruhunu bulmaktır. Görünmeyeni aramaktır. Kentler, şekiller ve mimarı unsurların ilişkileriyle kavranabilir. Kentin görülür tarafı, mimari unsurların bir araya gelmesidir.'

'Mimarlar bazı kentlerin parçalarını başka kentlere taşırlar.' değerlendirmesini yapan Ferlenga, şunları kaydetti:

'Bazı kentleri o yüzden birbirlerine bağlanmış görürüz. Bazı kentlerde artık simgesel hale gelen yapılar ortaya çıkar. Mimari olarak farklı işlevleri görürler. Galata Köprüsü örneğin suyla olan ilişkisi farklıdır. Havadan giden bir yoldur. Altında dükkanlar vardır. İki yeri bir araya getirir.'

Teresita Scalco ve Moira Valeri küratörlüğünde İtalyanca hazırlanan 'İstanbul Şehir Portreleri' rehberi, Venedik Iuav Üniversitesi Doktora Okulu kongre serisininin kuratörlüğünü yapan Alberto Ferlenga ve Cristiano Guarneri tarafından hazırlanan şehir rehberleri serisi arasında yerini aldı.
Kaynak: AA