4. Türkiye-Yunanistan YDİK Toplantısı

Başbakan Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Çipras, 4. TürkiyeYunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı'na ilişkin ortak bildiri yayımladıBildiriden: 'Türkiye'nin AB üyeliği her iki ülke için de önem taşımaktadır. Türkiye ve Yunanistan bu hedefe AB kural ve ilkeleri çerçevesinde ulaşılması hususunda isteklidirler. Yunanistan, Türkiye'nin üyelik sürecini, üzerinde mutabık kalınan kriterler kapsamında desteklemektedir' 'Son dönemde yoğunlaşan göç krizi çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan, Brüksel'de 29 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen TürkiyeAB Zirvesi'nde uygulamaya konulan eylem planının, göç akımlarının kontrol altına alınması, insan tacirleri ve göçmen kaçakçılarıyla mücadele konusunda öncelik taşıdığı hususunda mutabık kalmıştır''Türkiye ve Yunanistan, kültürel mirasın belirlenmesi, korunması ve muhafaza edilmesi ile yasa dışı olarak yerlerinden edilmiş kültür varlıklarının belirlenmesi ve ait oldukları ülkeye iadesi alanlarında mevcut yoğun işbirliğini artırmak ve bu amaçla bugüne kadar UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlar ve forumlar dahilinde sergiledikleri ortak çabayı kuvvetlendirmek hususlarında mutabakata varmışlardır'

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından yayınlanan ortak bildiride, 'Türkiye'nin AB üyeliği her iki ülke için de önem taşımaktadır. Türkiye ve Yunanistan bu hedefe AB kural ve ilkeleri çerçevesinde ulaşılması hususunda isteklidirler. Yunanistan, Türkiye'nin üyelik sürecini, üzerinde mutabık kalınan kriterler kapsamında desteklemektedir' denildi.

Davutoğlu ve Çipras arasında 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) kapsamında ortak bildiri yayımlandı.

Toplantıda yapılan görüşmelerin, alınan kararların değerlendirildiği bildiride, 'Türkiye ve Yunanistan, karşılıklı saygı, güven, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanan işbirliklerinin yapılandırılmış çerçevesinin, bölgesel, barış, istikrar ve refahın daha da ilerletilmesi ve bölgesel ekonomik büyümenin canlandırılması için etkili bir araç olduğunu yeniden teyit ederler' ifadesi kullanıldı.

- Ülkeler arasında projeler

Görüşmelerde her iki liderin ticari ve ekonomik işbirliğine yeni bir ivme kazandırmak için yöntem ve imkanların araştırılması hususunda görüş belirttikleri aktarılan bildiride, şunlar kaydedildi:

'Her iki taraf, ulaştırma, ticaret ve turizm alanlarında yoğunlaştırılmış işbirliğine katkıda bulunacak ikili projeler hususunda çalışmak için kararlılıklarını muhafaza etmektedirler. Ayrıca her iki taraf Alsancak Liman Başkanlığı ile Selanik Liman İdaresi arasında denizcilik alanında işbirliğine dair mutabakat muhtırasının imzalanmasını memnuniyetle karşılar. Bu vesileyle, Türkiye ve Yunanistan her iki liman arasında yolcu ve yük taşımacılığı için Ro-Ro ve Ro-Pax hattı kurulmasına dair özel sektörün ticari olarak sürdürülebilir projelerinin kolaylaştırılmasını arzular ve teşvik ederler.'

Bildiride, Selanik ile İstanbul arasındaki demiryolu taşımacılığının daha da geliştirilmesi vurgulandı.

Görüşmelerde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konularının da değerlendirildiği belirtilen bildiride, 'Türkiye'nin AB üyeliği her iki ülke için de önem taşımaktadır. Türkiye ve Yunanistan bu hedefe AB kural ve ilkeleri çerçevesinde ulaşılması hususunda isteklidirler. Yunanistan, Türkiye'nin üyelik sürecini, üzerinde mutabık kalınan kriterler kapsamında desteklemektedir' değerlendirmesinde bulunuldu.

Turizm konusunun da ele alındığı bildiride her iki ülkenin kültür ve turizm bakanları arasında 'Turizm alanında işbirliği' protokolü imzalandığı kaydedildi.

Bildiride, her iki ülkenin belirli Türk sahil bölgelerinden Ege Denizi'ndeki 7 Yunan Adası'na yönelik kısa süreli turist ziyaretlerini basitleştirilmiş giriş prosedürleri çerçevesinde kolaylaştırmayı amaçlayan pilot projenin sonuçlarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Göç krizinin de değerlendirildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi:

'Son dönemde yoğunlaşan göç krizi çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan, Brüksel'de 29 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde uygulamaya konulan eylem planının, göç akımlarının kontrol altına alınması, insan tacirleri ve göçmen kaçakçılarıyla mücadele konusunda öncelik taşıdığı hususunda mutabık kalmıştır. Taraflar, Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamındaki taahhütlerle de uyumlu olan söz konusu planın tam olarak ve hızlı bir şekilde uygulanması için işbirliğini geliştirecektir. Taraflar ayrıca Türkiye-Yunanistan Geri Kabul Protokolü'nün daha etkin bir şekilde uygulanması ve bu kapsamda uluslararası korumaya ihtiyaç duymayan düzensiz göçmenlerin ülkelerine hızla dönüşlerinin sağlanması için hızlandırılmış bir yöntem belirlemeyi kararlaştırmıştır. İki ülke Sahil Güvenlik Komutanlıkları, aralarında bir elektronik bilgi değişim sistemi kurmaya karar vermiştir ve sistemin işleyişinin ele alınmasına yönelik olarak mümkün olan en yakın zamanda bir uzmanlar toplantısı düzenlenecektir.'

Türkiye ile Yunanistan'ın enerji alanında ve bilhassa doğal gaz boru hatları, elektrik ağları konusunda işbirliğini daha da geliştirmeyi amaçladığının vurgulandığı bildiride, şunlara değinildi:

'Her iki ülke de, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde birbiriyle bağlantılı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ile Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinin zamanlı şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli desteği göstermeyi taahhüt ederler. Hazar gazını Avrupa'ya ulaştırmada en etkin yolu teşkil eden söz konusu boru hatları, bölgesel enerji tedarik güvenliği bakımından önemli bir role sahip olacaktır. Meriç nehrinde özellikle yağmurlu ve karların eridiği dönemlerde meydana gelen seller her yıl zararlara neden olmaktadır. Su Çerçeve Yönergesi ile birlikte, Atina'da iki ülkenin Bakanlıkları arasında 14 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan Ortak Bildiri, Meriç Nehri'nde su yönetimi ve sellerin önlenmesi konusundaki çerçeveyi sunmaktadır. Yukarıdaki hususlar ışığında, Türkiye ve Yunanistan Meriç Nehrinde yaşanan seller konusunda işbirliğinin kuvvetlendirilmesi ve bu bağlamda yaşanan olumsuz etkilerin azaltılması amaçlayan taahhütlerini beyan ederler ve Meriç/Evros nehir yatağına yönelik su yönetimi ve su taşkınlarını önleme konusunda ilgili diğer tarafların iyi niyete dayalı işbirliği memnuniyetle karşılarlar. İki ülke, terörizmin her türüne karşı mücadelede kararlılıklarını vurgulamışlar ve Suriye ile Irak'taki durumdan kaynaklanan terör tehdidine karşı küresel koalisyon da dahil olmak üzere, ikili ve uluslararası platformlarda işbirliğini güçlendirmeye karar vermişlerdir.

Türkiye ve Yunanistan, kültürel mirasın belirlenmesi, korunması ve muhafaza edilmesi ile yasa dışı olarak yerlerinden edilmiş kültür varlıklarının belirlenmesi ve ait oldukları ülkeye iadesi alanlarında mevcut yoğun işbirliğini artırmak ve bu amaçla bugüne kadar UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlar ve forumlar dahilinde sergiledikleri ortak çabayı kuvvetlendirmek hususlarında mutabakata varmışlardır.

İki ülke, uluslararası kuruluşlardaki işbirliğini genişletme ve uluslararası kuruluşlardaki adaylıklarını mümkün olduğunca olumlu şekilde değerlendirme konusunda mutabık kalmışlardır.

İki Başbakan, ikili meselelerin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunmuşlardır.'

Kaynak: AA