'Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi' İnşaatı

Bursa'da 68 milyon lira harcamayla 1,5 yılda hizmete açılması planlanan tesis, yıllık 2,5 megavatlık elektrik üretimiyle 6,5 milyon liralık enerji tasarrufu sağlayacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, arıtma tesislerinde biriken çamuru bertaraf edecek Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi'nin hizmete başlamasıyla yıllık 2,5 megavatlık elektrik üretimiyle 6,5 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, arıtma tesislerinde biriken çamurun yakılarak bertaraf edilmesini sağlayacak Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi'nde üretim çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Tesisin Mustafakemalpaşa Sanayi Bölgesi'nde devam eden kazan üretim çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Recep Yamankaradeniz'den proje hakkında bilgi aldı.

Altepe, atık su arıtma çamurlarının çevresel ve ekonomik etkiler dikkate alınarak en uygun şekilde bertaraf edilmesinin tüm büyükşehirlerde olduğu gibi Bursa için de önemli bir problem olduğunu belirtti.

Yakma teknolojisinin Avrupa Birliği ülkeleri, Japonya ve ABD'de yaygın kullanılan, diğer yöntemlere göre daha fazla tercih edilen bir sistem olduğunu anlatan Altepe, tesislerin emisyon kontrol uygulamalarını ve çevresel hassasiyetleri daha kolay karşılayabildiğini, bunun yanma ve enerji elde etme eğilimini öne çıkardığını vurguladı.

Altepe, 68 milyon liralık harcamayla kurulacak ve 1,5 yıllık çalışmanın ardından hizmete alınacak tesiste emisyon değerleriyle ilgili online izleme istasyonu kurulacağını ve tüm verilerin ilgili bakanlık tarafından izleneceğini kaydetti.

Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi'nin montajı, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi sınırları içinde yapılacak. 12 aylık dönemde gerçekleştirilecek deneme yakmaları, performans ve güvenilirlik testleri sonucunda tesisin uygun görülmesi halinde geçici 12 aylık işletme döneminden sonra ise kesin kabulü yapılacak.
Kaynak: AA