İngiltere Eski Başbakanı Blair'den Filistin-İsrail Diplomasisi

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in, Filistin-İsrail barış müzakerelerine ilişkin Mısır'da iki gün süren temaslarının ardından İsrail'e gittiği bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Filistin-İsrail barış müzakerelerini yeniden başlatma girişimi çerçevesinde, Mısır'da iki gün süreyle temaslarda bulan Blair, bugün ülkeden ayrıldı. Blair'in Mısır'daki yetkililerle yaptığı görüşmelerde, Suriye, Yemen ve Libya'daki gelişmelerin yanı sıra şiddet yanlısı fikirler ve terörle mücadele konularının da masaya yatırıldığı öğrenildi.

Filistin ve İsrailli heyetler arasında devam eden barış görüşmeleri, iki taraf arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Nisan 2014'te sonlandırılmıştı. Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetimi, Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının durdurulması, İsrail hapishanelerindeki esirlerin salıverilmesi ve barış görüşmelerinin önceden belirlenen bir süre içinde yapılıp bitirilmesini şart koşuyor.

Mısır'ın üç yıl aradan sonra iki ay önce İsrail'e büyükelçi atamasının ardından, tarafların görüşme masasına tekrar oturmalarıyla ilgili girişimlerin hızlandığı gözleniyor. Bu kapsamda harekete geçen Blair'in bugün Tel Aviv'de barış müzakereleri için görüşmelerine devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA