Ulaştırma Stratejisini Yolcu Ve Sürücüler Belirleyecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yeni ulaştırma stratejisini belirlemek üzere yolcu ve sürücü anketlerine başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 2023 hedefleri ve 2035 vizyonu dikkate alınarak hazırlanacak Türkiye'nin yeni ulaştırma stratejisini belirlemek üzere, hava, deniz, kara ve demir yollarını kullanan yolcu ve sürücülere yönelik anket çalışması başlattı.

Eylül ayına kadar Türkiye'nin 49 ilinde 110 noktada gerçekleştirilecek anketlere, Edirne TEM Otoyolu'nun Selimpaşa çıkışında sürücü ve yolculara yöneltilen sorularla başladı.

Havalimanları, tren garları, otobüs terminallerinde yolcularla şehirler arası yollarda sürücüler, yük taşıyan ağır vasıta ve hafif taşıt sürücüleriyle yapılacak anket sonucuna göre ulaştırma stratejisi belirlenerek, 20 yıllık ulaştırma ana planı hazırlanacak.

Türkiye’de ulaşım alanında yapılan en büyük yük ve yolcu anketi özelliğini taşıyan saha çalışması kapsamında yıl boyunca 315 bin anket gerçekleştirilip mevcut ulaşım tercihleri ve hareketlilik analiz edilecek.

Ulaştırma Ana Planı ile vatandaşlara ulaşım konusunda en iyi ve en güvenli hizmetlerin verilmesi hedeflenirken, sahadan elde edilen veriler ulaştırma koşullarının iyileştirilmesi için kullanılacak.

Çalışmaya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, TCDD, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü ile liman başkanlıkları destek verecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Ulaştırma Ana Plan Koordinatörü Dr. Demet Cavcav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-AB arasındaki ortak projeler çerçevesinde, bakanlık tarafından ulusal ulaştırma ana planı hazırlandığını, bu planla vatandaşlara ulaşım konusunda en iyi ve en güvenli hizmetin verilmesinin hedeflendiğini anlattı.

Anket sonucunda vatandaşların ulaşım eğilim ve tercihlerinin belirleneceğini ifade eden Cavcav, 'Sahadan aldığımız geri dönüşler, gelecekteki ulaştırma koşullarının iyileştirilmesi için oldukça önemli olacak. Vatandaşların ankete katılımları büyük önem taşıyor çünkü, bu anketler vatandaşların taleplerinin belirlenmesi için yapılıyor. Bu talepler belirlendikten sonra hazırlanan ulaştırma ana planıyla vatandaşlara sunulan ulaştırma hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, trafik güvenliği ve konforunun ise en üst seviyede sağlanması hedefleniyor' diye konuştu.

Anketlere eylül ayına kadar devam edeceğini ifade eden Cavcav, '49 ilde ve 110 noktada anketlerimiz olacak. Bu noktalarda her an anketörlerimiz karşınıza çıkabilir. Anketörlerimize ayıracağınız 5 dakikayla daha konforlu ve daha güvenli bir ulaşım sistemine kavuşabiliriz' dedi.

Cavcav, anketlerin şehirler arası yol kenarlarında, hava alanı, tren garları, otobüs terminalleri ve limanlarda yolcu ve sürücülerle yapılacağını, aynı zamanda da yol kenarlarında 24 saat taşıt sayımı yapan kameraların bulunacağını da dile getirdi.

Anket çalışmasında uzman ekiplerin görev aldığını bildiren Demet Cavcav, şunları kaydetti:

'Bu uzman anketörler Türkiye'nin her noktasında karşınıza çıkabilir. Ulaşım anketi ekibinde bulunan anketörlerin üzerinde kimlik bilgilerinin yer aldığı yaka kartları bulunacak. Şehirler arası yollarda yol kenarlarında polis kontrolünde durdurma sağlanacak, Karayolları Genel Müdürlüğünden personel de anket noktalarında hazır bulunacak. Sahadan aldığımız yani vatandaşlardan aldığımız geri dönüşler, gelecekteki ulaştırma koşullarının iyileştirilmesi için oldukça önemli. Bu nedenle vatandaşlarımızdan ankete katılmalarını önemle rica ediyoruz.'
Kaynak: AA