Erdoğan Açıklaması 'Gine'ye Geçmişte Gelen Sömürgeciler Gibi Değil Kardeşlik Bağı İle Gelmek İstiyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gine’de düzenlenen ortak basın toplantısında “Bize 69 milyon dolarlık potansiyel yakışmıyor. Bunu en kısa zamanda 250 milyon dolara çıkaralım, ardından 500 milyon dolara çıkaralım. Yer altı, yer üstü zenginlikleri ile biz Gine’ye geçmişte gelen sömürgeciler gibi değil kardeşlik bağı ile gelmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile gerçekleştirdiği basın toplantısında Türkiye ile Gine arasındaki ilişkiye değinen bir konuşma yaptı. Erdoğan, “Kardeşliğimizin bize yüklediği çok önemli işler var. Bunu ülkemden örneklerle Sayın Cumhurbaşkanı’na ifade ettim. Eğitimde ciddi boşluk var bu konuda ilk etapta gerek fiziki mekanların oluşturulması ve bunun yanında takibi öğretmenler noktasındaki açığın giderilmesi. Bir diğer adım sağlıkta ciddi açık var. Dolayısıyla sağlıkta da bir yapılanmanın içerisine gidilmesi. Bu konuda Türkiye olarak kendileriyle işbirliğine gidebileceğimi ve süratle bu adımları atıp burada da fiziki mekanların halleri ile birlikte geçiş sürecinde sağlık elemanları itibariyle destek bir taraftan da TİKA vasıtasıyla sağlık elamanı yetiştirmek veya ülkemizdeki öğrencilerinden tıpta öğrenim gören öğrencileri bir an önce yetiştirip tekrar Gine’ye döndürmek bunun için Gine’ye döndürmek. Bunun için de yoğun bir çalışmanın içine girebiliriz dedik” ifadelerini kullandı.

Gine’de madenler noktasında ciddi bir kaynak olduğunu belirten Erdoğan, “Gine yıllarca aslında sömürülmüş. Kimsenin de sesi çıkmamış. Öbür tarafta petrol, öbür tarafta doğalgaz söz konusu. Tüm bunların değerlendirilmesi konusunda Türkiye ve Gine nasıl işbirliği yapabilir bunların müzakeresini yaptık” ifadelerini kullandı.

Bir diğer adımın da madenlerin işletilmesi konusu olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili bakanların karşılıklı görüşmeleri ile belirleneceğini bildirdi. Erdoğan, Gine’nin ulaşım alt yapısının ele alınması gerektiğini ve alt yapı sorunu olduğunu kaydetti.

Erdoğan açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Gine’yi dost ülke olarak görmüyorum dostluğun ötesinde kardeş bir ülke olarak görüyorum. Kardeş olmanın sorumluluğu bizim için daha fazla” dedi.

İki ülke arasındaki ticari potansiyelin çok düşük olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bize 69 milyon dolarlık potansiyel yakışmıyor. bunu en kısa zamanda 250 milyon dolara çıkaralım, ardından 500 milyon dolara çıkaralım. Yer altı, yer üstü zenginlikleri ile biz Gine’ye geçmişte gelen sömürgeciler gibi değil kardeşlik bağı ile gelmek istiyoruz” dedi.

Erdoğan, THY’nin Haziran başından itibaren seferlerini başlatacağını duyurdu. Öte yandan Erdoğan, Conde’nin yarın doğum günü olduğunu ifade ederek kendisine doğum günü müjdesi vermek istediğini söyledi.

Erdoğan, İBB’nin Gine başkentine 50 adet otobüs hibe edeceğini ve bu otobüslerin bakımlarının yapılacağını, belli bir heyetin davet edilecek onları yetiştireceğini söyledi.

Erdoğan daha sonra, yedek parçaları ile bu otobüslerin Gine’ye gönderileceğini kaydetti.

Kaynak: İHA