Uganda'da Çocuklarını Aşılatmayan Ebeveynlere Hapis Cezası

Uganda'da, tetanoz, kızamık, tüberküloz, boğmaca, çocuk felci ve difteri gibi hastalıklara karşı çocuklarını aşılatmayan ebeveynlere 6 ay hapis cezası getiren yasanın Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından onaylandı.

Uganda Meclisi üyesi Huda Oleru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede nisan ayından başlamak üzere tetanoz, kızamık, tüberküloz, boğmaca, çocuk felci ve difteri gibi hastalıklara karşı çocuklarını aşılatmayan ebeveynlere 6 ay hapis cezası getiren yasanın Cumhurbaşkanı Museveni tarafından onaylandığını belirtti.

Oleru, 'Ebeveynlerin çocuklarının aşılanması konusundaki sorumluluklarını üstlenmeleri ve böylece kızamık gibi tehlikeli hastalıkların en aza inmesinin sağlanması için bu yasa tasarısını önerdim' dedi.

Oleru, yeni yasanın, aşıların finansmanının Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) gibi çeşitli kuruluşlardan sağlanması için bir fon içerdiğini aktardı. 2015'in aralık ayında mecliste kabul edilen yasa ile ülkede çocukların hayatını tehdit eden veya engelli kalmasına neden olan hastalıkların oranında azalma sağlanması hedefleniyor.

Uganda'da 2014 yılında 8 milyon bebeğin difteri, tetanoz ve boğmaca gibi hastalıklara karşı aşı olamadığı belirtiliyor. Uzmanlar, ülkede sağlık hizmeti için ayrılan ödenek konusunda büyük eksiklik olduğunu kaydediyor.

Kaynak: AA