Bosnalı Kurban Yakınlarından Karadzic Protestosu

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde toplanan acılı aileler, Karadzic'in hakettiği cezayı almasını istedi.

Bosna Hersekli çok sayıda kurban yakını ve savaş mağduru, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) 2009 yılından bu yana yargılanan ve 'Bosna Kasabı' olarak bilinen eski Sırp lider Radovan Karadzic'in karar duruşması öncesi gösteri düzenledi.

Mahkeme önünde yapılan gösteriye katılan kurban yakınları, Karadzic’in hakettiği cezayı alması çağrısında bulundu.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteriye katılanlar, Bosna Hersek ve Türk bayraklarının yanı sıra Bosna'daki savaşta yaşanan soykırımı anlatan pankartlar taşıdı.

Türklerin ve Hollandalıların da destek verdiği gösteride, Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan kanlı savaşta hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarını açan acılı aileler, mahkemenin vereceği kararın kendileri açısından oldukça önemli olacağını dile getirdi.

Kadın Savaş Kurbanları Derneği Başkanı Bakira Hasecic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadzic'in, iddianamesinde yer alan tüm suçlardan ceza almasını beklediklerini ifade etti.

Srebrenica ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic de bugün mahkemenin adil bir karar vermesini istediklerini söyledi.

Dernek üyelerinden Kada Hotic de Karadzic'in soykırım suçundan cezalandırılması gerektiğini vurgulayarak, 'En ağır cezayı almasını temenni ediyorum. Bu, biraz olsun kurban yakınlarının yüreğine su serpecektir.' diye konuştu.

Davayı yerinde takip eden Bosnalı yönetmen Haris Pasovic de bugünü 'tarihi bir gün' şeklinde nitelendirerek, 'Çıkacak kararın insanlığın yararına olmasını dilerim.' dedi.

Hollanda'da ikamet eden Bosnalı Sabahudin Isic, 'tarihi kararı' duymak için burada toplandıklarını aktararak, Karadzic'in müebbet hapis cezası alması temennisinde bulundu.

Bu arada, mahkeme önündeki bekleyiş sürerken, daha önce kaleme aldığı kitabında Slobodan Milosevic davasına ilişkin gizli belgeleri yayınladığı için hakkında tutuklama kararı bulunan ICTY Savcılığının eski sözcüsü Florece Hartmann polis tarafından gözaltına alındı.

Hartmann, Bosnalı kurban yakınlarının tüm engellemelerine rağmen gözaltına alınarak mahkeme binasına götürüldü.

Bosnalı kurban yakınları, Hartmann'ın gözaltına alınmasından dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti.

Kaynak: AA