Samsun'da Orman Haftası Etkinliği

Samsun Valisi Şahin:'Ağacın, fidanın ve ormanın bu kadar önemli olduğu bir dünyada biz mutlak suretle çevremizi yeşillendirmek durumundayız'.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Ağacın, fidanın ve ormanın bu kadar önemli olduğu bir dünyada biz mutlak suretle çevremizi yeşillendirmek durumundayız' dedi.

Şahin, Orman Haftası etkinlikleri kapsamında Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen etkinliğe katıldı.

Törende bir konuşma yapan Şahin, ağaç ve fidanın önemine vurgu yaparak,'21-27 Mart Dünya Ormancılık Haftası'dır. Ağacın, fidanın ve ormanın bu kadar önemli olduğu bir dünyada biz mutlak suretle çevremizi yeşillendirmek durumundayız. Dünyanın her geçen gün ormanı daralıyor' dedi.

Dünyanın aksine Türkiye’de orman alanlarının genişlemeye başladığını dile getiren Vali Şahin, 'Özellikle son on yıllarda 2003-2015 yılları arasında Samsun’da yaklaşık 12 milyon civarında fidan dikilmiştir. Bu da her Samsunlu’ya on fidan anlamına gelmektedir. Bizim aslında her yıl Samsun’un nüfusu kadar fidan dikmemiz gerekiyor. Siz öğrencilerimizin her birinizin bir fidan dikme yerine, her birinizin 10’ar tane fidan dikmeniz durumunda amacımıza ulaşmış olabiliriz' diye konuştu.

Yetişmiş bir ağacın 17 insanın oksijenini karşıladığını hatırlatan Şahin, Bunun için Samsunlular olarak bu konuda hassasiyet göstermemiz gerekmektedir. Samsunumuzun coğrafyasının yüzde 39’u ormanlık alanı ile kaplıdır. Onun için biz yeşil gibi gözüküyoruz. Demek ki yukarı çıkıldığında ormanlık alanlarımız azdır. Daha fazla yeşile, daha fazla ağaca ve fidana ihtiyacımız var' ifadelerini kullandı.

Orman İşletme Müdürü Halil Oflu ise ormanların sağladığı yararlara değinerek, 'Ormanlar, sağladıkları odun ve odun dışı ekonomik değerlerin yanında, erozyonu önlemesi, iklim üzerindeki olumlu etkileri, havayı temizlemesi, oksijen kaynağı olması, bazı canlılar için barınak görevi görmesi, karbon yutakları olması, su kaynaklarını düzenlemesi gibi fonksiyonları sonucu oluşan sosyal ve çevresel yararları insan yaşamı için hayati önem taşımaktadır. Bu önem dolayısı ile de ormanlar ülkelerin değil, dünyanın ortak değerleri arasında yer almaktadır' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesine Şahin, protokol üyeleri ve öğrencilerle birlikte fidan dikti.
Kaynak: AA