Lübnan'daki 'Çöp Krizinde' Başa Dönüldü

Lübnan'da, kapasitesini aştığı gerekçesiyle kapatılması kararlaştırılan Name Çöp Toplama Merkezi'nin geçici olarak yeniden açılması, krizde başa dönüldüğü şeklinde değerlendirildi Çöp toplama merkezi yakınında ikamet eden Ayaş: 'Bu alandan yükselen metan gazı ve diğer gazlar zeytin ağaçlarımın üzerine geliyor ve bütün mahsulü etkiliyor. Hükümetten ise kimse bize gelip sorunumuzun ne olduğunu ve taleplerimizi sormuyor. Bizi yönetenler ceplerini doldurmayı düşünüyor, ölmüşüz, hastalanmışız bizi düşünen yok' Çöp toplama firmasında çalışan Havand: 'Her şey yolunda giderse iki ay içinde bu çöpleri buradan kaldırırız'

Lübnan'da, kapasitesini aştığı gerekçesiyle kapatılması kararlaştırılan Name Çöp Toplama Merkezi'nin geçici olarak yeniden açılması, ülkede geniş çaplı protestolara sebep olan çöp sorununda, başa dönüldüğü şeklinde yorumlandı.

Lübnan'da on yedi yıllık Name Çöp Toplama Merkezi'nin kapasitesini aşması ve sağlık tehdidi nedeniyle kapatılmasının ardından, yaz aylarında ortaya çıkan 'çöp krizi' dünya çapında yankı uyandırdı.

Krize çözüm olarak hükümet, şehrin farklı noktalarında sekiz aydır yükselen çöp dağlarını tekrar Name'ye ve yeni açılacak iki merkeze geçici olarak taşıma kararı aldı. Bu anlamda, çöp krizine geçici çözüm olarak sekiz aydır atıkların toplandığı başkent Beyrut'taki Karantina bölgesinden ve Cüdeyde'deki alandan çöp dağları kaldırılmaya başlandı.

Name'nin çevresinde yaşayanların duyduğu rahatsızlık ve muhtemel eylemlerinden dolayı çöp kamyonları, bölgeye güvenlik güçleri ve tomalar eşliğinde geliyor. Kokusu metrelerce öteden hissedilen alanın içerisine ise basın mensuplarının girmesine izin verilmiyor.

Çöp toplama merkezi yakınlarında yaşayan Lübnanlılar ise hükümetin Name'yi yeniden açma kararına tepkili.

AA muhabirine konuşan Nebil el-Ayaş (72) evinin Name'nin hemen yanı başında yer aldığını ve kokudan uyuyamadığını belirterek, 'Bu alandan yükselen metan gazı ve diğer gazlar zeytin ağaçlarımın üzerine geliyor ve bütün mahsulü etkiliyor. Hükümetten ise kimse bize gelip sorunumuzun ne olduğunu ve taleplerimizi sormuyor. Bizi yönetenler ceplerini doldurmayı düşünüyor, ölmüşüz, hastalanmışız bizi düşünen yok.' dedi.

Name alanını, hükümetin iki aylığına açacağı açıklamasına güvenmediğini belirten Ayaş, 'Bu hükümetin sözünde durduğu görülmüş mü? Buna karşı çıkılması lazım. Name uzun süre açık kalacak. Sorunu çözemediler ve tekrar Name'ye döndüler. Burada yaşamaya devam edeceğim. Bu kokuya karşı sadece penceremi ve kapımı kapatıyorum. Elimden başka bir şey gelmiyor.' diye konuştu.

- 'Her şey yolunda giderse çöpler, 2 ayda kaldırılır'

Çöp toplama şirketi Suklin çalışanlarından İlyas el-Havand da dünya basınında 'çöp nehri' olarak gösterilen Cüdeyde'den, dört gün önce çöpleri toplayıp Name'ye götürmeye başladıklarını belirtti.

Havand, 'Polis ve devlet bize bu konuda yardım ediyor. Hafta sonu kamyonların yola çıkması yasak olmasına rağmen bize yolları açtılar. Tam gün esasına göre çalışıyoruz. Her şey yolunda giderse iki ay içinde bu çöpleri buradan kaldırırız' diye konuştu.

Lübnan'da hükümet, çöp krizine çözüm için son olarak, geçici üç çöp toplama merkezi açma kararı aldı bu çerçevede Beyrut'un güneydoğusunda 8 ay önce kapatılan Name Çöp Toplama Merkezi iki aylığına açıldı. Karara göre, diğer iki çöp toplama merkezi ise Akdeniz kıyısında Costa Brava ve başkentte Ermeni nüfusun yoğunlukta yaşadığı Burc Hammud'da yer alıyor.

Çevre aktivistleri, Akdeniz'in çevresinde çöp merkezi kurulmasını yasaklayan ve Lübnan'ın imzasının yer aldığı Barcelona Anlaşması'na göre Akdeniz kıyısında açılan Costa Brava çöp alanının yasadışı olduğunu savunuyor.

Lübnan'da 1997 yılında 3 yıllığına açılan ve 2 milyon ton kapasiteli 'Name Çöp Toplama Merkezi' planlananın aksine 17 yıl boyunca faaliyet göstermişti. Bu süre zarfında merkezde 15 milyon çöp birikti. Name, temmuz ayında kapasitesini doldurduğu gerekçesiyle hükümet tarafından kapatılmıştı.

Bu alanın kapatılmasından sonra Lübnan'da hükümeti düşmenin eşiğine getiren ve ülkeyi dünya medyasına taşıyan çöp sorunu başlamıştı. Çöp krizi nedeniyle ağustos ayında sosyal medya üzerinden bir araya gelen Lübnanlılar 'Kokunuz Çıktı' isimli bir kampanya başlatmış ve başkent Beyrut'ta binlerce kişinin katıldığı protestolar düzenlenmişti.
Kaynak: AA