KOSGEB Başkan Müşaviri Şahin Açıklaması

'2010 yılından bu yana 422 bin kişi girişimcilik eğitiminden geçmiş. Bunların yüzde 48'ini kadınlar oluşturuyor'

KOSGEB Başkan Müşaviri Salih Tuna Şahin, 2010 yılından bu yana girişimcilik eğitiminden geçen 422 bin kişinin yüzde 48'ini kadınların oluşturduğunu söyledi.

Şahin, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası ile TOBB Yozgat Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Bozok Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Şimdi Sizin İçin Yeni Bir Gün Başlıyor' konulu panele katıldı.

Girişimciliğin kendileri açısından çok önemli olduğunu, 2010 yılından bu yana bu girişimcilikle ilgili destekleri önemli ölçüde revize ettiklerini ifade eden Şahin, '2010 yılından bu yana 422 bin kişi girişimcilik eğitiminden geçmiş. Bunların yüzde 48'ini kadınlar oluşturuyor. Özellikle bu vurguyu neden yapıyorum. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, ekonomilerin rekabet güçleri, kadının iş gücüne katılımı ve iş hayatındaki rolleriyle paralel. Türkiye'de bu oran düşük ama yükseliyor. Yüzde 10'un altında ama bizim girişimcilik kapsamında bu oranımız oldukça yüksek.' diye konuştu.

Şahin, yaptıkları son düzenlemeyle iş kurmak için verilen hibenin 50 bin liraya yükseldiğini anlatarak, şunları kaydetti:

''Geri ödemeli kısımda da sıfır faizli 100 bin liraya yükseldi. Bu 50 bin liranın içeriğine bakarsak, girişimcilik eğitimine katıldınız veya üniversitede girişimcilik eğitimini tamamladıktan sonra bir iş planınız kurul tarafından kabul edildi. İşinizi kurduğunuz zaman size hiçbir belge, hiçbir karşılığı olmadan iş kurma masrafı olarak 2 bin lira veriyoruz. Daha sonra 18 bin lira sizin kurduğunuz iş yerinizin içerisine sabit makine, teçhizat, mobilya, yazılım gibi masraflarınız için veriyoruz. Daha sonra da işletmenizin faaliyetlerini yürütmeniz için yaklaşık 18 ay boyunca kira ve işletme giderleri için 30 bin lira gibi hibe veriyoruz. '

Bazı hallerde hibe oranlarını yüzde 90'ı bulduğunu aktaran Şahin, 'Eğer kadın girişimciyseniz ve Yozgat'ta yaşıyorsanız bu hibe oranlarımız yüzde 90'a kadar çıkıyor. Dolayısıyla kadın olarak Yozgat'ta KOSGEB'ten bu desteği almayı denemek her şeye değer. Son yaptığımız bir düzenlemeyle şehit yakınlarına, gazilerimize ve dezavantajlı gruplarımıza hibe oranı yüzde 90'a kadar çıkıyor' dedi.

Şahin, konuşmasının ardından girişimcilere sertifika verdi.
Kaynak: AA