Türk Akımı kapı aralayacak

Türkiye ve Rusya'nın Suriye politikası konusundaki anlaşmazlığı ile gerilen ve her iki ülkenin karşılıklı adımları ve açıklamaları ile bir dönem çıkmaza giren Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir dönem Türk Akımı ile başlayabilir.

Türk Akımı kapı aralayacak
IAEE Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu, son dönemlerde Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir sürecin yaşandığını gözlemlediklerini belirterek, “İlk dönemlerde her iki taraf da çok keskin söylemler üzerinden ilerliyordu. Ancak son dönemlerde daha düşük ve kontrollü bir gerginlik seviyesine inildi” dedi.

“Türk Akım her iki ülke için de hayati önem taşıyor”

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını büyük ölçüde geri çektiğini hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, bugün de Gazprom yönetiminden gelen 'Türk Akım devam edebilir' açıklamasının yeni sürecin habercisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Türk Akım projesinin önünün yeniden açılması Türk ve Rus tarafında ilişkilerin normalleşmesine öncülük edecektir. Ancak bu kez iki ülke de temkinli. Söylemler üzerinden değil, yazılı mutabakatlar üzerinden ilerlemenin daha doğru olduğu bir kez daha açıkça görüldü. Görüşmeler başlarsa iki ülke arasında hükümetler arası anlaşma hemen imzalanmalı ve Türk Akım projesi siyasi söylemlerden ayrı tutulmalı. Çünkü bu proje hem Türkiye hem Rusya hem de AB için hayati öneme sahip. En başından beri ısrarla vurguladığımız bir konu var. Ülkeler arası ilişkilerde çıkarlar hep ön plandadır. Türk Akım da tüm tarafların çıkarının olduğu bir proje. Bu nedenle yeni dönemde tarafların bu projeye daha fazla sahip çıkacağına inanıyorum. Rus tarafının bu açıklamasına Türk tarafından da olumlu bir cevap gelirse Türk Akım, Türkiye ve Rusya için zeytin dalı anlamına da gelir. Hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın birbirlerine destek olduğu çok fazla ortak alan var. Rusya-Türkiye yakınlaşmasının yaratacağı ekonomik güç ve sinerji teröre karşı işbirliğini de geliştirecektir. Nitekim Ankara'daki terör saldırılarını ilk kınayan liderlerden biri Rusya Devlet Başkanı Putin oldu. Bu ilkbaharda iki ülke arasında Türk Akım zeytin dalı sayesinde ikinci bahar fırsatı ortaya çıkmıştır. İki ülkenin ortak ekonomik çıkarları doğrultusundaki bu fırsatın değerlendirilmesi tüm Avrasya bölgesinde barış ve refah ortamına katkı sağlar.”