Mesir Festivalinde Sadece Konserler İptal Edildi

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık son günlerde, 476. Uluslararası Manisa Mesir Festivaliyle ilgili bazı yanlış algılar oluşturulmaya çalışıldığını belirterek festivalle ilgili açıklama yaptı. Festivalin sadece eğlence kısmında yer alan konserlerin iptal edildiğini kaydeden Tanık, Mesir Festivalinin diğer kısımlarının aynı şekilde devam edeceğini belirtti.

Mesir Festivalinde Sadece Konserler İptal Edildi
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Ankara saldırısı, acı yaşayan aileler ve şehitlerimiz anısına bu sene festival programının revize edildiğini, bu kapsamda da işin sadece eğlence boyutunun ertelendiğini söyledi.



Tanık, "Ben herkesi bu yılki festivalimize davet ediyorum. Mesir geleneksel bir sosyal olaydır. Halk konserleri haricinde tüm program planlandığı gibi devam ediyor. Valimizin de dediği gibi bir güvenlik problemimiz yok. Festivalle ilgili bazı algılar oluşturuluyor. Bunlardan kurtulmamız gerekiyor" dedi.

Manisa’da güvenlik sorunları nedeniyle iptal edildiği algısı yaratılmaya çalışılan Mesir Festivaliyle ilgili Manisa’yı ve Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık net konuştu.

Toplumun bazı kesimlerinde bu algının oluştuğunu, ancak herkesin bu düşüncelerden arınması gerektiğini belirten Başkan Tanık, "Festivalimiz var ve planlandığı gibi devam ediyor. Bu yıl programda bazı revizeler yapıldı ve saygı açısından halk konserleri ve işin eğlence boyutu ertelendi. Konunun aslı budur" dedi.

GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Başkan Ufuk Tanık festival programıyla ilgili olarak, "476 Uluslar arası Manisa Mesir Festival Programını 14 Mart tarihi itibariyle açıkladık. Ancak geçtiğimiz hafta Ankara’da yaşanan, sivil vatandaşlarımızın yaşamını yitirdiği ve hepimizi etkileyen terör saldırısı sonrasında komite program açıklamadan önce toplandı ve kendi arasında bir durum değerlendirmesi yaptı. Bu toplantıda mesir festivalinin bu sene sadece eğlence boyutunun ertelenmesine karar verdik. Burada amacımız katledilen vatandaşlarımıza saygıydı. Ülkemiz zaten zor bir dönemden geçiyor. Güneydoğu’dan maalesef her gün şehit haberi alıyoruz. Bunlara saygıdan dolayı Mesir Festivalinin sadece geleneksel tarafının devam etmesi yönünde bir karar aldık. Kamuoyunda ’Festival iptal edildi’ söylemlerinin gerçeği yansıtmadığının bilinmesi isterim. Böyle bir karar söz konusu değil. Kaldı ki böyle bir kararı biz komite olarak veremeyiz" diye konuştu.

KARMA DA SAÇIM DA YAPILACAK

Tanık sözlerine şöyle devam etti:

"Her zaman olduğu gibi Mesir karma töreni 21 Martta yapılacak. 24 Nisanda da saçım töreni mutlaka yapılacaktır. Bu durumu biz zaten 14 Mart tarihi itibariyle kamuoyuyla paylaştık. Fakat bu açıklamadan sonra bazı yanlış anlaşılmalar oldu. Festival iptal şeklindeki söylemler kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Üzerine basa basa söylüyorum ki Mesir Festivali yapılacak. Sadece şehitlerimize saygıdan dolayı programda bazı revizeler yaptık. Halk konserleri, yabancı ülkelerden gelecek olan dans grupları, gösteri ekipleri bu yıl olamayacak. Bununda sebebi dediğim gibi sadece şehitlerimize saygıdan dolayıdır. Burada acı yaşayan vatandaşlarımızın ailelerine karşı saygımız var ve bu programdaki revize bir tepkidir"

GÜVENLİK SORUNU YOK

Manisa’da da bazı kesimlerce güvenlik sorunu yaşandığı algısının bizzat Vali Erdoğan Bektaş tarafından açıklığa kavuşturulduğunu hatırlatan Başkan Ufuk Tanık, "Manisa Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş’ın dediği gibi Manisa’da hiç bir güvenlik problemimiz yok. Bu durumu zaten bir vatandaş olarak bizim dile getirmemiz doğru değildir. Mesir ayrı bir sosyal etkinliktir. Devletimiz ve güvenlik güçlerimiz zaten her sosyal olayda olduğu gibi güvenlik önlemlerini alacaktır. Burada sanki bir güvenlik problemi varmış gibi ve Mesir sırf bu yüzden iptal edilmiş ve geleneksel tarafı bile yapılmayacakmış gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı. Bu da hem halkımızda tedirginlik, hem de esnafta ekonomik anlamda bir korku yarattı. Bir şehirde bir festival yapılıyorsa o şehirde yaşayan herkes o festivalden bir pay alır. Festivallerde şehirler hareketlenir. Eğer bu algılar devam ederse bu kentte yaşayan herkesin zarar göreceği algısı çıkıyor. Bu tamamıyla yanlıştır. Herkes şuanda planlanan işlerine devam ediyor" dedi.

ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK

Festival programı çerçevesinde hazırlanan etkinliklerin aynen devam edeceğini yineleyen Turizm Derneği Başkanı Tanık, "Geleneksel olarak süren bir Mesir ticaret fuarımız var. Bu fuar aynen devam edecek. Sergiler, sempozyumlar, paneller devam edecek. O haftanın içinde kutlanacak olan 23 Nisan etkinlikleri var. Mesir Festivali programı içinde çocuklar için yapılan etkinlikler devam edecek. Spor etkinliklerimiz devam edecek. Mesir’in özüne amacına uygun olan tüm etkinlikler gerçekleştirilecek ve devam edecek" diye konuştu.

ONLAR ÜZÜNTÜ ÇEKERKEN

Tanık Manisalılara da seslenerek şunları söyledi:

"Manisalılar tekrar söylüyorum. Ülkemizde insanlar üzüntü çekerken, evlatlarını, annesini, babasını kaybetmişken, biz burada halk konserlerinde eğlenemeyiz. Bu zaten bir vatandaşlık görevidir. Bunun Mesir’le bir ilgisi yok. Altını çizerek söylüyorum festivalin sadece eğlence boyutu revize edildi. Mesir karma töreninden sonra Mesir Festival komitesinin bir açıklama daha yaparak, bu konuya tekrar açıklık getirmesinin ben doğru olduğuna inanıyorum. Bunun için bende ısrarcı olacağım. Programın revize edilmiş halini tekrar kamuoyuyla paylaşacağız. Ortaya çıkan yanlış algıyı düzelteceğiz. Şuanda Mesir Festivalinin geleneksel programında hiç bir sapma yok ve planlandığı gibi devam ediyor. 21 Mart Pazartesi günü saat 09.00’da Cumhuriyet Alanında nevruz günüyle birlikte Mesir Festivalinin açılış çelengi konulacak, alandaki etkinliklerden sonra Sultan Camii bimarhanesinde temsili karma törenini yapacağız. Böylece takvim başlamış olacak. Ondan sonra Nisan ayına kadar planlanan etkinlikler sürecek ve daha fazla kişinin saçım törenine gelmesi, havaların daha güzel olması ve Manisa’mızın ve Mesir gibi bir değerimizin daha iyi tanıtılması için Nisan ayında da saçım törenini yapacağız. Buna zaten komite karar veriyor. Buradaki en önemli figür saçım töreninin gerçekleşmesidir."

BAYRAM HAVASINDA

Başkan Tanık açıklamasını şöyle tamamladı:

"Karamsar olmamamız gerekiyor. Şu günlerde yaşanan bazı olayları takvimi çok yakın olduğu için bazı insanlar mesire bağlamak istiyor. Bu düşünceden kurtulmamız lazım. Mesir sosyal bir etkinliktir. Çok köklü bir gelenektir. Bir inanıştır ve biz bunu elimizden geldiği kadar en iyi şekilde ortaya çıkarmaya devam edeceğiz. Her sene Mesir festivalimiz çoğalarak ve büyüyerek devam edecek. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Ben herkesi 21 Mart günü yapılacak olan Nevruz ve Karma töreni etkinliklerine hem de 24 Nisanda yapılacak olan Mesir Saçım törenine davet ediyorum. 476. Uluslar arası Manisa Mesir Festivalimizi bu yıl da birlik ve beraberlik içinde bayram havasında kutlayacağız."
Kaynak: İHA