Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Desteklenmesi Projesi

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu: 'Kuruma şikayet başvurusunda bulunulmasını beklemeksizin resen inceleme yapabilme yetkisi ve kurum kararlarına idarenin uyumuna ilişkin dava açma ve açılan davalara müdahil olma yetkisi gibi birtakım yasal değişikliklere ihtiyaç duyulmaktadır'.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, kuruma şikayet başvurusunda bulunulmasını beklemeksizin resen inceleme yapabilme yetkisi ve kurum kararlarına idarenin uyumuna ilişkin dava açma, açılan davalara müdahil olma yetkisi gibi bir takım yasal değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu ile İspanya ve Fransa ombudsmanlık kurumlarınca işbirliği içinde yürütülen 'Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Desteklenmesi Projesi' Eşleştirme Bileşeni kapanış toplantısı, TBMM'de gerçekleştirildi.

Ömeroğlu yaptığı konuşmada, haince gerçekleştirilen, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini hedef alan Ankara'daki terör saldırısını nefretle kınadığını belirterek, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve başsağlığı diledi.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, 29 Mart 2013 tarihinden itibaren fonksiyonel olarak çalışmalarına başladığını anımsatan Ömeroğlu, bu süre içinde 19 bin 500'ü aşkın şikayet başvurusunun yüzde 89'unu sonuçlandırıldığını aktardı.

Dünya genelinde ombudsmanlık kurumlarının, insan temel hak ve özgürlüklerinin korunması, geliştirilmesi, iyi yönetimin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi görevlerini başarıyla sürdürdüğünü anlatan Ömeroğlu, aynı amaçla kurulan kurumun da 3 yıllık süre içinde bu bağlamda elinden gelen her türlü gayreti gösterdiğini vurguladı.

Kurumun, Türkiye'nin AB üyelik hedefi doğrultusunda yürüttüğü çalışmalara da katkı sağladığını dile getiren Ömeroğlu, dünyada 140’ı aşkın ülkede bu kurumların başarıyla çalıştığını söyledi.

Ömeroğlu, uluslararası literatürde kabul gördüğü ve aynı zamanda çeşitli toplantılar, seminerler vesilesiyle İsveç Ombudsmanlık Kurumu ve İsveç Büyükelçiliğince de teyit edildiği üzere İsveç’te kurulan modern ombudsmanlık sisteminin, Osmanlı Devleti uygulamasından ilham alınarak oluşturulduğunu ve buradan da tüm dünyaya yayıldığını anımsattı.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Kurulmasının Desteklenmesi Projesi’nin Eşleştirme Bileşenin, İspanya ve Fransa ombudsmanlık kurumları ile işbirliği içerisinde uygulandığını, 24 aylık uygulamanın başarıyla tamamlandığını belirten Ömeroğlu, şunları kaydetti:

'Kurumumuzun faaliyetlerinin, insan hakları kurumlarına ilişkin genel çerçeveyi belirleyen Paris Prensipleri doğrultusunda ve AB üye ülkeleri iyi uygulamaları örnek alınarak, kurumumuzun görev alanına ilişkin olarak eğitimler verildi, çalıştaylar düzenlendi, İspanya ve Fransa ombudsmanlık kurumlarında staj yapma imkanı sağlandı ve proje ortağı ülkelerdeki iyi uygulama örnekleri kurumumuza yansıtmaya çalışıldı. Proje çerçevesinde eğitimler, kurumumuzun görev alanlarına ilişkin İspanya ve Fransa ombudsmanlık kurumlarındaki çalışmalar hakkında bilgi sahibi olunmasına imkan sağlamıştır. Sözleşme kapsamında gerçekleştirilen 17 farklı eğitim modülü ile şikayet inceleme mekanizmaları, arabuluculuk faaliyetleri gibi tüm birimleri ilgilendiren konular yanında sağlık, yerel yönetimler, eğitim, bilgi teknolojileri gibi farklı birimlerin görev alanına giren konular ele alınarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. AB mevzuatı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları, ombudsman-yargı ilişkileri, ayrımcılık, mobbing gibi 8 farklı konuda çalıştay gerçekleştirilmiştir.'

Ömeroğlu, kurumun rolü ve önemine ilişkin toplumsal farkındalığın artırılmasını amaçlayan teknik yardım sözleşmesi kapsamında, vatandaşların kuruma başvuru prosedürü, kurumun çalışmaları hakkında bilgilendirmeye yönelik tanıtıcı dokümanların hazırlanması, anket çalışmalarının gerçekleştirilmesi, ülkenin farklı bölgelerinde kurumun tanıtılması amacıyla bölgesel konferanslar düzenlenmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Ömeroğlu, 'Etkin bir insan hakları mekanizmasının kurulabilmesinin de öncelikli bir gereği olarak; kuruma şikayet başvurusunda bulunulmasını beklemeksizin resen inceleme yapabilme yetkisi ve kurum kararlarına idarenin uyumuna ilişkin dava açma ve açılan davalara müdahil olma yetkisi gibi birtakım yasal değişikliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Adalet Bakanlığınca tamamlanmış olan Kamu Denetçiliği Kurumu değişiklik taslağı da umarım yakında Meclis'e sunulacaktır' diye konuştu.

-'AB'nin tüm desteğini hak ediyor'

İspanya Ombudsmanı Soledad Becerril konuşmasının başlangıcında, Ankara'daki terör saldırısını nefretle kınayarak, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, Türk milletine başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Becerril, bu tür saldırılara kendilerinin de maruz kaldıklarını dile getirerek bunun ne kadar üzücü olduğunu, terörizmin ne kadar üzücü olduğunu bildiklerini söyledi.

Suriye'deki duruma işaret eden Becerril, Türkiye'nin tüm cömertliğiyle yüzbinlerce insana ev sahipliği yaptığını, bu nedenle AB'nin tüm desteğini hak ettiğinin altını çizdi.

AB ülkelerinin, koordineli şekilde hareket etmesi gerektiğine işaret eden Becerril, her ülkenin, ayrı ayrı sınırları kapatmak, duvarlar örmek, insanları ince çadırlarda yaşatmak gibi kendi bireysel önlemlerini almaması gerektiğini söyledi. Becerril, bunun, kargaşa ortamı ve ümitsizlik yaratacağından, göçmen sorununa çözüm getirmeyeceğini dile getirdi.

Becerril, sorunun nerede olduğunu bildiklerini vurgulayarak Suriye'de barışın sağlanmasının amaç olduğunu, tüm çabalarıyla barışı sağlamak için uluslararası toplumu desteklemeleri gerektiğini vurguladı.

- Türkçe başsağlığı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber ise İngilizce başladığı konuşmasına ara vererek, Türkçe olarak, 'Ankara'da terör saldırısından dolayı duyduğum derin üzüntüyü dile getirmek istiyorum. Saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum' dedi.

Toplantıya Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Yargıtay Başsavcısı Mehmet Akarca da katıldı.

Kaynak: AA