Türk Doktordan Uluslararası Başarı

Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural'ın geliştirdiği 'kasık fıtığı ameliyatında robotik cerrahiyle içeriden onarım' tekniği, dünyanın en önemli bilim dergilerinden birine kapak oldu Prof. Dr. Kural: 'Yöntemi, robotik cerrahiyle prostat kanseri ameliyatı sırasında, hastanın kasık fıtığı da varsa uyguluyoruz. Hasta her ikisinden de aynı anda kurtuluyor'

ŞENGÜL OYMAK - Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural'ın geliştirdiği 'kasık fıtığı ameli̇yatında roboti̇k cerrahiyle i̇çeri̇den onarım' tekniği, dünyanın en önemli bi̇li̇m dergilerinden 'Journal of Endourology'nin kapağından duyuruldu.

İstanbul'da özel bir hastanede çalışan üroloji uzmanı Prof. Dr. Kural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prostat kanseri ameliyatında, hastanın aynı zamanda kasık fıtığının bulunması durumunda uygulanabilecek bir yöntem geliştirdiğini belirtti.

Bunun, dünyanın en önemli bilim dergilerinden 'Journal of Endourology'nin şubat sayısının kapağında yer aldığını anlatan Kural, yöntemin aslında, kasık fıtığı varlığında uygulanan eski bir ameliyatın robotik uygulaması olduğunu söyledi.

Kural, şöyle devam etti:

'Karın duvarı zayıflığında oluşan fıtığı onarmak için yıllar önce hocalarımız 'örgü dikişi' olarak adlandırdıkları bir onarım yapardı. Bu onarımın aynısını, robotik prostat kanseri ameliyatı sırasında, kasık fıtığı varlığında Da Vinci robotunun görüntü, kolay dikiş ve düğüm atabilme avantajlarını kullanarak uyguluyoruz. Açık ameliyattan en önemli farkı onarımın dışarıdan değil, içeriden yapılmasıdır. Yöntemi̇, roboti̇k cerrahi̇yle prostat kanseri̇ ameli̇yatı sırasında, hastanın kasık fıtığı da varsa uyguluyoruz. Hasta her i̇ki̇si̇nden de aynı anda kurtuluyor.'

'Şimdiye dek bu teknikle yaptığımız onarımlarda nüks olmamıştır' ifadesini kullanan Kural, sadece kasık fıtığı operasyonu geçirecek hastaları ise genel cerrahi uzmanlarının ameliyat ettiğini vurguladı.

- 'Önemli bir kaynak'

Endourological Society derneğince yayımlanan dergide özellikle kapalı ameliyatlarla ilgili makalelerin yer aldığını kaydeden Kural, önemli bir kaynak olan derginin, endoüroloji eğitimine katkılarıyla bilindiğine dikkati çekti.

Kural, 2009'da mesane divertikülü ameliyatında geliştirdiği yöntemin robotik cerrahide kullanıldığını ve bunun da aynı yıl 'Journal of Endourology'nin ağustos sayısında kapaktan duyurulduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA