'Popüler Kültür, İnsanları Kalıplaştırıyor'

Prof. Dr. Bora: 'Ailede, sosyal çevrede edinilen bilgilerden daha fazlasını sunan popüler kültür ürünleri insanları kalıplaştırıyor' 'Popüler kültür piyasası, kendini kadın tüketiciye göre ayarlayan bir piyasadır'

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aksu Bora, ailede, sosyal çevrede edinilen bilgilerden daha fazlasını sunan popüler kültür ürünlerinin insanları kalıplaştırdığını belirtti.

Bora, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen 'Popüler Kültür ve Kadın' konulu konferansta, kadın mücadelesinin önemli alanlarından birinin popüler kültür olduğunu söyledi.

Popüler kültürün, siyasal katılım, ekonomik bağımsızlık, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma gibi alanlarla yakından ilişkili olduğunu ifade eden Bora, popüler kültür ürünleri ile televizyon programları, afişler, dergiler, diziler, sinema ve benzeri alanları kastettiğini anlattı.

Prof. Dr. Aksu Bora, bu ürünlerin ailede, sosyal çevrede edinilen bilgilerden daha fazlasını sunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

'Birçok film ya da dizide 'iyi kadın olmak', 'iyi erkek olmak' ya da tam tersi konu işlenir. Bu ürünler, izlenim edinmemizi ve öğrenmemizi sağlar. Ancak bu şekilde düşünürsek, popüler kültür insanları kalıplaştırıyor. Kalıpları üretenler sadece popüler kültür değildir. Bunları güçlendiren, bizim o kalıpları arzu etmemizi sağlayandır popüler kültür. Popüler kültür endüstrisinden 1940'lardan bu yana söz edebiliriz. Popüler kültür alanlarının sadece kadınlarla ilgili olduğuna ilişkin temel bir yargı vardır. 'Aşk filmlerini kadınlar seyreder, şarkılar onlara hitap eder, popüler kültür ürünlerinin esas tüketicileri kadınlardır' deniliyor. Dolayısıyla popüler kültür piyasası kendini kadın tüketiciye göre ayarlayan bir piyasadır.'
Kaynak: AA