Eski Sırbistan Başbakanı Djindjic Ölümünün 13. Yılında Anıldı

Suikast sonucu öldürülen Sırbistan'ın eski başbakanlarından Djinjic, ölümünün 13. yılında törenlerle anıldı

BELGRAD – Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, 12 Mart 2003'te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski başbakanlardan Zoran Djindjic, ölümünün 13. yılında törenlerle anıldı.

Avrupa Birliği (AB) yanlısı tutumuyla bilinen ve 1996-97 yıllarından Sırbistan'da Slobodan Milosevic yönetimine karşı başlatılan protestoların da liderlerinden olan Djindjic'in ölüm yıl dönümü dolayısıyla ilk olarak Başbakanlık binası yakınlarında, eski Başbakanın öldürüldüğü yerde dikilen anıtta tören düzenlendi. Buradaki törene katılan Başbakan Aleksandar Vucic ve beraberindekiler, anıta çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu.

Djindjic'in kurucularından olduğu ve uzun yıllar genel başkanlığı yaptığı Demokrat Partililer de eski liderleri anısına öldürüldüğü saat olan, TSİ 13.30'da, yürüyüş düzenledi.

Liberal Demokrat Partisi (LDP) tarafından düzenlenen yürüyüşte açıklama yapan LDP Genel Başkanı Cedomir Jovanovic, Djinjic'in yaşadığı süre boyunca idealleri ve önem verdiği değerleri yaşatmak için mücadele ettiğini söyleyerek, her zaman anısını yaşatmaya devam edeceklerini ifade etti.

Eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadic de Djindjic'in felsefesinin 'yaşam için savaş' olduğunu anımsatarak, 'Doksanlı yıllarda düzenlenen bir mitingde şöyle demişti; Sevgili dostlar, bize sunulmuş sadece bir hayatımız var, eğer onu güzellikler için değiştirmezsek yanımızdan akıp gidecek' ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Zoran Djindjic'in eşi Ruzica ile oğlu Luka da merhum Başbakanın mezarı başındaki törene katıldı.

- Zoran Djindjic kimdir?

Zoran Djindjic, 1952 yılında Bosna Hersek'in kuzeyindeki Bosanski Şamats'ta doğdu. Belgrad Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nden mezun olan Djindjic, doktorasını Almanya'da tamamladı.

Djindjic, 1997 yılında kısa süreliğine Belgrad Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 2001 yılından öldürüldüğü 2003 yılına kadar da başbakanlık görevlerini sürdürdü. Başbakanlık binası önünde 12 Mart 2003 yılında bir keskin nişancı tarafından vurularak öldürülen Djindjic, Sırbistan'da Slobodan Milosevic yönetimine son veren protesto gösterilerinin de önderlerinden biri olarak biliniyor.

Sırbistan hükümeti, suikastin ardından yayınladığı bildiride, 'Zemun Çetesi' olarak bilinen Belgrad merkezli organize suç grubunu Djindjic'in ölümünden sorumlu tuttu. Suikastın hemen ardından ülkede olağanüstü hal ilan edilirken, polisin organize suç çetelerine yönelik 45 gün boyunca düzenlediği operasyonlarda yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Djindjic suikastının failleri ve azmettiricisi olduğu iddia edilen kişilerin davaları 22 Aralık 2003'te başladı. Kilit şüpheliler arasında 1990'lı yıllarda Bosna Hersek, Hırvatistan ve Kosova'daki savaşlarda görev almış özel polis birliğine bağlı Kızıl Bereliler'e liderlik eden Milorad Ulemek ve Zemun Çetesi'nin üst düzey üyelerinden Dejan Milenkovic de bulunuyordu.

Belgrad Mahkemesinde görülen dava, 23 Mayıs 2007'de sonuçlandı. Sanıklar toplam 378 yıl hapse mahkum edildi. Suikastin faillerinin tutuklanmasına rağmen, Djindjic'in ölümünün ardındaki sır hala aydınlatılamadı.
Kaynak: AA