Altın Fiyatlarındaki Yükseliş

SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutlar: 'Bu yıl için tüm tahminler yıl ortalamasının bugünkü altın fiyatının altında olacaktır. Kısa süreli dalgalanmalara 'fırtına' diye bakmamak gerekir' 'Dolar kurunun değişmediğini düşünürsek altının gramı yıl içinde ortalama 118 liranın altında seyredecektir. Yanılma payını unutmamak gerekir ancak dışsal bir zorlama olmadıkça bu marjların değişmeyeceğini tahmin ediyorum'

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Kutlar, altın fiyatlarındaki yükselişe ilişkin, 'Bu yıl için tüm tahminler yıl ortalamasının bugünkü altın fiyatının altında olacaktır. Kısa süreli dalgalanmalara 'fırtına' diye bakmamak gerekir' dedi.

Kutlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altının gram fiyatının, küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle 120 liraya yükselerek iki gün önce tarihi zirvesini gördüğünü anımsattı.

Altın fiyatlarındaki bu yükselmeden dolayı heyecanlanmaya gerek olmadığını vurgulayan Kutlar, 'Altın fiyatlarını daha gerçekçi rakamlarla ifade edebilmek için Türk parası yerine daha istikrarlı olan ABD dolarına göre konuşmak daha anlamlı olur. Türk parası için konuşulacaksa ortalama enflasyon rakamı hesaba katmalıdır. Bunun için de en fazla yıllık 7-9'luk bir artışı ilave etmek gerekir' diye konuştu.

Prof. Dr. Kutlar, altının bir ziynet eşyası olarak kullanılmasının anlaşılır bir durum olduğunu dile getirerek, altına salt yatırım amacıyla bakmanın, çok cazip bir fikir olmadığını bildirdi.

Dünkü altının ons fiyatı olan bin 255 doların, 2015 yılının ocak ayındaki fiyatından yaklaşık ons başına 40 dolar daha düşük olduğunu belirten Kutlar, şunları kaydetti:

'Yani geçen yıl ocak ayında altının fiyatı bin 294 dolara çıkmıştır. Özellikle orta dönem için söyleyebileceğim, yani bu yıl için tüm tahminler yıl ortalamasının bugünkü altın fiyatının altında olacaktır. Kısa süreli dalgalanmalara 'fırtına' diye bakmamak gerekir. Hafif esintiler, ekonominin doğasında vardır. Nitekim birçok ünlü kuruluşun tahminleri de bu söylediklerimizi desteklemektedir. Kısaca küsuratlarını atarak söylemek gerekirse altının 2016 için ortalama onsu bin ile bin 220 dolar aralığında değişeceği öngörülmektedir. Dolar kurunun değişmediğini düşünürsek altının gramı yıl içinde ortalama 118 liranın altında seyredecektir. Yanılma payını unutmamak gerekir ancak dışsal bir zorlama olmadıkça bu marjların değişmeyeceğini tahmin ediyorum.'
Kaynak: AA