Vergi Mahkemelerinde Uyuşmazlık Sayısı Azaldı

Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Keskin: 'Vergi incelemesinde rekorlar kırılırken, incelemenin kalitesindeki artışın da etkisiyle vergi mahkemelerine yansıyan uyuşmazlık sayısında yüzde 30'lara varan azalışlar gerçekleşmiştir'.

Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Kemal Serkan Keskin, vergi mahkemelerine yansıyan uyuşmazlık sayısında yüzde 30'lara varan azalış gerçekleştiğini söyledi.

Keskin, Antalya'daki bir otelde ilkini düzenledikleri 'Ulusal Vergi Yargısı Paneli'nin açılışında, programı Vergi Denetim Kurulunun kuruluşunun 5. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında organize ettiklerini belirtti.

Serkan Keskin, vergi incelemesinin, bütünsel bakış açısıyla kendi içinde değerlendirilerek tek çatı altında birleştirilmesi ve koordine edilmesi gerektiği yaklaşımından hareketle 5 yıl önce Vergi Denetim Kurulunun oluşturulduğunu anlattı.

Vergi uyuşmazlıklarına ilişkin sürecin karar vericileri olarak çözüme yönelmeden önce, sorunları anlamaya çalışmaları gerektiğine inandıklarını ifade eden Keskin, 'Vergi hukukunun uygulayıcıları olarak her gün olguları gözlemliyoruz, mükelleflerin davranışlarına ve tepkilerine tanık oluyor, bu davranışları ve tepkileri yorumlamaya çalışıyoruz. Belirtilen tecrübeler eşliğinde vergi yargısı sisteminin temel probleminin, bütünsel bakış açısından yoksun çözüm arayışlarında olduğunu açıkça görüyoruz' dedi.

Keskin, vergi incelemesi konusunda, cesaretle uygulamaya geçirilen reformlar neticesinde 'Bu sorun, bizim ülkemizde çözülemez' şeklindeki yaklaşımların gerçeği yansıtmadığına dair şahitlerinin ise 'vergi müfettişleri' olduğunu vurguladı.

- 'Uyuşmazlıklarda yüzde 30 azalış'

Keskin, son 5 senede her yıl vergi inceleme rekorları kırıldığını belirterek, cumhuriyet tarihinin en yüksek inceleme oranlarına bu sürede ulaşıldığına işaret etti. Geçen yılın verilerine bakıldığında da yeni bir rekor kırıldığının görüldüğünü kaydeden Keskin, şöyle devam etti: 'Vergi incelemesinde bu rekorlar kırılırken, incelemenin kalitesindeki artışın da etkisiyle vergi mahkemelerine yansıyan uyuşmazlık sayısında yüzde 30'lara varan azalışlar gerçekleşmiştir. Bu doğrultuda bakıldığında, bütünsel bakış açısının ve cesaretle sorunların üstüne gidilmesinin başarıyı getireceğine ilişkin en önemli örnek, Vergi Denetim Kurulu'dur.'

Konuşmanın ardından Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Billur Yaltı'nın moderatörlüğünü yaptığı Uluslararası Vergi Araştırmaları Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz, Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi Hanefi Keskin ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Atanur Erol'un konuşmacı olduğu ilk oturuma geçildi.

Etkinliğin, üç oturum olarak planlandığı ve gün boyu öğretim üyeleri, yüksek yargı mensupları ve vergi müfettişlerinin çeşitli konularda konuşmalar yapacağı bildirildi.
Kaynak: AA