CHP Uşak Milletvekili Yalım Açıklaması

'Türkiye'deki özel yatlara litresi 3,45 liradan, üreten çiftçilere ise litresi 1,25 liradan akaryakıt verilsin'.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Türkiye'deki özel yatlara litresi 3,45 liradan, üreten çiftçilere ise litresi 1,25 liradan akaryakıt verilmesi önerisinde bulunarak, böylece çiftçinin güçlendirileceğini söyledi.

Yalım, Meclis'te partisine mensup Denizli Milletvekili Kazım Arslan ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'yle birlikte düzenlediği basın toplantısında, AB ülkelerine, Avrupa Birliği Katılım Önceki Destekleme Fonu ve İPARD kapsamında verilen desteklere değinerek bu çerçevede birkaç dalda da Türkiye'de yatırımlara destek verildiğini aktardı.

Bugüne kadar sözleşmeye bağlanan 10 bin 766 proje bulunduğunu, toplam yatırım tutarının 6 milyar 921 milyon lira, toplam hibe tutarının da 3 milyar 441 milyon lira olduğunu anımsatan Yalım, bu kapsamda Türkiye'de çok ciddi yeni yatırımların olduğunu belirtti.

Söz konusu yatırımlar çerçevesinde yapılan işler nedeniyle belediyeler tarafından ruhsat harcı alındığını ifade eden Yalım, Belediye Gelirleri Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle artık belediyelerin bu harcı alamayacaklarını, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Destekleme Fonu ve İPARD çerçevesinde yatırım yapanların bu harçları belediyelerden geri alabileceklerini anlattı.

Özel yatlar için yakıtın litresinin 1,25 liradan alındığını da belirten Yalım, çiftçilerin ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödediğini vurguladı.

Türkiye'deki özel yatlara litresi 3,45 liradan vergisiz şekilde yakıt sağlanması, üreten çiftçilere ise litresinin 1,25 liradan verilmesi önerisinde bulunan Yalım, böylece ülke bütçesine yük getirilmeden çiftçilerin güçlendirileceğini söyledi. Yalım, 'Üreten bir Türkiye yaratacaksak ilk önce çiftçimizin bileğini güçlendireceğiz' diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan ise mazotun çiftçilere çok pahalı verildiğini ifade ederek, mazotun üzerindeki verginin alınmamasıyla birlikte çiftçilerin daha da çok üreteceğini dile getirdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili sözlerine ilişkin bir soru üzerine Arslan, 'Sayın Bakan bir yanılgı içindedir' diyerek, bunu talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de 'Yerel mahkeme direnebilir mi? İlkokul 1'e giden çocuğa sorsan belki bilir yani. Hukuk bilgisi süpermiş. Anayasa Mahkemesi kararına yerel mahkeme direnebilir miydi?' dedi.
Kaynak: AA