Yöresel Kültürü Ahşap Maketlerde Canlandırıyor

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde yaşayan emekli Ömer Söğüt, yöresel kültürün bir parçası olan at arabası, kağnı gibi araç gereçleri ahşap maketlerde yaşatıyor.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde emekli Ömer Söğüt, yöresel kültürün bir parçası olan araç gereçleri ahşap maketlerde yaşatıyor.

İlçeye bağlı Karayakup beldesinin Terzili Mahallesi'nde yaşayan Söğüt (65), AA muhabirine, emekli olduktan sonra yöresinin kültürünü tanıtmak ve aile ekonomisine katkıda bulunmak için ahşap oyma sanatına başladığını söyledi.

At arabası, kağnı, masa, sandalye, gemi, traktör gibi araç gereçlerin ahşap maketlerini yapmaya başladığını belirten Söğüt, şöyle devam etti:

'Başlangıçta yaptığım maketler çok güzel olmadı ama çabaladıkça, uğraştıkça ve kendimi daha fazla bu işe verince güzelleştirmeye başladım. Emekliliğimi de bu işle geçiriyorum. Gördüğüm bir şeyi canlandırmak, ağaca işlemek beni daha iyi hissettiriyor. Mesela bir at arabası, kağnı yapmak bana büyük bir mutluluk veriyor. Çünkü benim gençliğim at arabası üzerinde geçti, dedelerim kağnıyla çalıştı.'

Söğüt, maketleri gürgen, meşe ve çam ağaçlarından yaptığını belirterek, zaman zaman malzeme sıkıntısı yaşadığını anlattı.

İlçede bulunan tarihi Roma hamamının da maketini yaptığını dile getiren Söğüt, bu maketin de çok ilgi gördüğünü ve talepler olduğunu kaydetti.

Söğüt, fuarlara katılarak ilçenin tanıtımına da katkıda bulunduğunu belirterek, 'Kırsal bölgede yaşadığımız için böyle şeylere pek fazla rağbet gösteren yok. Genelde Avrupa’da yaşayan gurbetçi hemşehrilerimiz çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. İlçe kaymakamımız, belediye başkanlarımız ilgileniyorlar. Sağ olsunlar bana da destek veriyorlar. Yaptığım ürünler fuarlarda da yer aldı. Yozgat Tarım Fuarı, Sorgun Tarım Fuarı ve Sarıkaya’daki kermeslerde ürünlerimi sergiledim. En çok kağnı, traktör ve at arabası maketleri talep görüyor' diye konuştu.

Kaynak: AA