Yaş Meyve Ve Sebzede Yeni Pazar Seferberliği

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak: 'Yaş meyve ve sebze sektöründe seferberlik ilan ettik. Kaybettiğimiz Rusya pazar payını daha farklı ülkelerde daha farklı pazarlarda bulacağımızı umuyoruz' İçel Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aşut:'Ticarette zarar da edebilirsiniz kar da. Eğer stratejik olarak değişik pazarlara girmiş olsaydık bugün bunu yaşamayacaktık'

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği ve Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, sektörde seferlik ilan ettiklerini ve Rusya’ya ile yaşanan sıkıntıdan dolayı kaybolan pazar payının farklı ülkelerden ve daha farklı pazarlardan bulunacağını söyledi.

Kavak, Almanya'nın başkenti Berlin’de düzenlenen yaş meyve ve sebze fuarı Fruit Logistica’da sektörde yaşanan sıkıntılar ve bunların nasıl aşılacağına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kavak, 12 yıldan bu yana milli katılımla yer aldıkları Fruit Logistica Fuarı’nı çok önemsediklerini ve fuardan yüksek beklentilerinin olduğunu belirterek, “Asıl beklentimiz ihracattaki payımızın artırılması ve 2023 hedeflerine ulaşmamız” dedi.

Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle yaş meyve ve sebze sektörünün biraz sıkıntıya girdiğine işaret eden Kavak, söz konusunu ülkedeki pazar kayıplarını telafi etme yönünde atılan adımlardan birisinin de bu gibi fuarlara daha etkin şekilde katılmak olduğunu belirtti.

Kavak, alternatif pazarlar üretme noktasında çok ciddi çalışma içinde olduklarını, bu alternatif pazarların tespit edildiğini ve kısa süre içinde bu konuda eylem planını hayata geçireceklerini anlattı.

Alternatif pazar olarak, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Uzakdoğu'nun belirlendiğini ifade eden Kavak, Ortadoğu, Balkanlar ve eski doğu bloku ülkelerinin de buna dahil olduğunu kaydetti.

“Yaş meyve sebze sektöründe seferberlik ilan ettik. Kaybettiğimiz Rusya pazar payımızı daha farklı ülkelerde daha farklı pazarlarda bulacağımızı umuyoruz” ifadesini kullanan Kavak, ancak bunun için zamana ihtiyaç duyduklarına işaret etti.

-Kayıplar telafi edilecek

Eylem planının başında ciddi tanıtım etkinlerinin yer aldığını vurgulayan Kavak şunları kaydetti:

“Türk yaş meyve ve sebzesini tanıtıcı çok ciddi projelerimiz var. Bunları hayata geçireceğiz. Kayıplarımızı telafi edeceğiz. Altyapıda sorunumuz yok. Gerek üretim, gerek kalite, gerek ambalaj, gerekse lojistik açıdan hazırız. Aslına bakarsanız, alternatif pazarların oluşturulmasına Rusya krizinden önce başlamıştık. Bir ya da birkaç pazara bağımlı olmamak için yoğun çaba harcıyorduk.”

Rusya ile yaşanan krizde sağduyunun hakim olmasını ümit ettiğini belirten Kavak, “Dostluk ilişkileri tekrar tesis edilmeli. Türk ve Rus halkı arasında çok ciddi dostluk bağları ve iş birliği var. Bu gerilimin bir an önce sona ereceği umudunu taşıyorum” dedi.

-Yeni pazarlara uygun ürün üreteceğiz

Uçak Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak da Rusya ile yaşanan sıkıntıdan dolayı yeni pazar arayışına girdiklerini, bu potansiyeli başka pazarlarda karşılamayı ümit ettiklerini söyledi.

Avrupa, Uzakdoğu ve Arap ülkelerine yöneleceklerini belirten Uçak, “Gelecek dönem için hedeflerimiz yeni pazarlara uygun ürün yetiştirmek. Şimdiye kadar Rusya pazarına uygun ürünler söz konusuydu. Bundan sonra yetiştireceklerimiz Avrupa ve Arap ülkelerine uygun olacak” dedi.

Hayrettin Uçak, Fruit Logistica Fuarı’ndan ciddi beklentilerinin olduğunu belirterek kayıpları fazlasıyla kapatacaklarına vurgu yaptı.

İçel Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise Rusya ile yaşanan krizden sonra tek pazara bağlı olmanın doğru olmadığını firmaların da gördüğünü belirtti. Aşut, yeni pazarlar konusunda Türk Hava Yollarının (THY) lojistik imkanlarını ihracatçılarla paylaşmasının önemli olduğunu kaydetti.

Rusya pazarında yaşanan kaybın nasıl telafi edileceğine ilişkin soruya Aşut, “Ben kayıp olarak görmek istemiyorum. O ticaretin kurallarının değiştirilmesiyle ilgili. Bu çerçevede, evet mutlaka kaybımız var, ama kayıp olarak görmek istemiyorum. Ben bir pembe tablo çizmek de istemiyorum. Ticarette zarar da edebilirsiniz kar da. Biz eğer stratejik olarak değişik pazarlara girmiş olsaydık bugün bunu yaşamayacaktık.' dedi.

Aşut, bu krizin fırsata dönüşmesiyle ilgili Fruit Logistica’yı önemli bir fırsat olarak değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA